Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH posjetila je Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Bili, posjetila i Hrvatsko amatersko kazalište Travnik, gdje je kazališnom predstavom „Family“ svečano obilježen završetak radova na kazališnoj dvorani te otvorila je novoizgrađenu cestu koja povezuje naselje Bučje sa mjesnom zajednicom Slatina (općina Teslić)

U petak, 27. rujna, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević, u pratnji otpravnice poslova Veleposlanstva RH u BiH Nives Tiganj, posjetila je Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Bili. U razgovoru s ravnateljem bolnice dr. Velimirom Valjanom i resornim ministrom u Vladi Županije Središnja Bosna Nikolom Grubešićem još jednom je istaknut značaj i zahvala Vladi RH koja, od izgradnje bolnice do danas, daje znatnu financijsku i drugu podršku ovoj bolnici. Ujedno su predstavljeni planovi daljnjeg razvoja i rada bolnice, te prijedlozi za nastavak daljnje suradnje. 

Istoga dana, na poziv intendanta Anta Bilića, predstojnica Krstičević je posjetila i Hrvatsko amatersko kazalište Travnik, gdje je kazališnom predstavom „Family“ svečano obilježen završetak radova na kazališnoj dvorani za čije je uređenje sredstva osigurala Vlada Republike Hrvatske putem prošlogodišnjeg Natječaja za financiranje znanstvenih, obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH.
U subotu, 28.rujna, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske otvorila je novoizgrađenu cestu koja povezuje naselje Bučje sa mjesnom zajednicom Slatina (općina Teslić).
Cestu, dužine 1870m, financirala je Vlade Republike Hrvatske u sklopu prošlogodišnjeg Natječaja za programe i projekte od posebnog interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.
Tijekom prigodne svečanosti otvaranja, nazočne su pozdravili Željko Perišić, predsjednik SO Teslić i Slavko Balukčić, predsjednik mjesne zajednice Slatina koji su zahvalili Vladi Republike Hrvatske na potpori u izgradnji ceste koja će, kako su rekli, doprinijeti da se i veći broj mlađih osoba odluči na povratak u Slatinu, u kojoj je do 1991. godine živjelo 4.500 Hrvata.
Svečanom otvaranju su, uz brojne mještane, nazočile zastupnica u Hrvatskom saboru Marija Rapo i gk Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Dunja Jevak.

Opširnije