Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u četvrtak 18. prosinca 2014., sastala se s Petrom Hateganom, članom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske i profesorom na Katedri za slavistiku, Odsjeka za hrvatski jezik na Sveučilištu u Bukureštu  

Na sastanku se razgovaralo o radu Savjeta te o aktualnostima iz života hrvatske zajednice u Rumunjskoj. Hategan je predstojnicu Krstičević upoznao i s rezultatima sociološke studije provedene među Hrvatima u Rumunjskoj. Naime, više od 66% ispitanih Hrvata opredijelilo se za hrvatski jezik i rimokatoličku vjeroispovijest kao najznačajnije elemente hrvatskog identiteta.

Predstojnica Krstičević je pohvalila rad i napore zajednice u Rumunjskoj, ali i osobno zalaganje g. Hategana na očuvanju hrvatske baštine i kulture među pripadnicima hrvatskog naroda koji žive u toj zemlji. Naglasila je kako su rezultati provedene studije snažni dokaz ustrajnosti naše zajednice u očuvanju hrvatskog identiteta te poticaj za dodatne napore i potporu koju će pružiti Republika Hrvatska našoj zajednici u Rumunjskoj preko Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Podsjećamo da su Hrvati oko grada Ričice u Rumunjskoj najstarija hrvatska zajednica izvan Republike Hrvatske koja se iselila prije 500 godina.
(www.hrvatiizvanrh.hr)