O radu Hrvatskog kulturnog društva Istra Piran govorio je njegov predsjednik Joso Begić. Osvrnuo se na rad Društva od 1991., kada je osnovano (registrirano je 1998.), sve do današnjih dana

U subotu, 15. veljače Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske je u Portorožu svečano otvorila prostorije Hrvatskog kulturnog društva Istra – Piran.
Tom prigodom predstojnica Krstičević je zahvalila i čestitala Hrvatskom kulturnom društvu Istra -Piran na uspješnom djelovanju u promicanju dobrosusjedskih odnosa i promociji hrvatske kulture i hrvatskog identiteta u prijateljskoj Sloveniji. „ Kroz ovakve i slične susrete, kroz održavanje i jačanje kontakata osiguravamo kontinuitet naših običaja, kulture i zajedničke prošlosti. Čuvamo hrvatski jezik, baštinu i kulturno naslijeđe. No, prije i iznad svega potvrđujemo da smo dio jednog i nedjeljivog hrvatskog naroda, ma gdje živjeli“
Predstojnica je poručila da će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastaviti podržavati aktivnosti koje jačaju, učvršćuju i unapređuju veze između Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njenih granica.
O radu Hrvatskog kulturnog društva Istra Piran govorio je njegov predsjednik Joso Begić. Osvrnuo se na rad Društva od 1991., kada je osnovano (registrirano je 1998.), sve do današnjih dana.
Na svečanosti otvorenja naglašeni su prijateljski i dobrosusjedski odnosi Republike Hrvatske i Republike Slovenije te više no tisućljetna povezanost hrvatskog i slovenskog naroda.
Na svečanosti otvorenja prostorija HKD Istra – Piran u Portorožu, uz predstojnicu Krstičević, nazočila je veleposlanica RH u Ljubljani Vesna Terzić, župan Općine Piran dr. Peter Bossman, počasni konzul RH u Kopru Božo Dimnik, Niko Čančarević, zamjenik gradonačelnika Umaga, predsjednik SHDS-a Petar Antunović te vijećnica grada Buja Jasna Opačak.