Svečanosti su nazočili ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, poslanik HGI-ja u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković

Svečanom svetom misom, služenom na tri jezika – hrvatskom, albanskom i latinskom, 3. rujna posvećena je nova katedrala Sv. Petra na Topolici u Baru.
Katedrala svetog Petra gradila se punih 11 godina, nakon što je još 16. lipnja 2006. postavljen kamen temeljac, koji je blagoslovio kardinal Teodor McCarick. Nakon 4 godine pribavljanja dozvola i izrade projekta, 30. lipnja 2010. počela je gradnja objekta.
Svetu misu je služio msgr. Zef Gashi, nadbiskup barski, za vrijeme čijeg pontifikata je započela gradnja ove crkve.
Ovom velikom događaju nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, kao i konzul Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković.
Među brojnim izaslanicima iz Vatikana i nadbiskupima i biskupima iz regije, kao i svećenicima, bili su i predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori: ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, poslanik HGI-ja u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, kao i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković.
Svečanost je uveličao zbor Nadbiskupije barske kojim su dirigirali prof. Marko i Ivona Klepić.
(Radio Dux)