U radnom posjetu bili su ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković 

Ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković boravili su u radnom posjetu gradu Zadru.

Prigodom boravka posjetili su HAZU, gdje su se susreli s upraviteljem Zavoda za povijesne znanosti, dr. sc. Tadom Oršolićem, s kojim su razgovarali o položaju Hrvata u Crnoj Gori, njihovoj zastupljenosti u politici, kao i o aktivnostima organiziranih hrvatskih udruga. Dogovorena je suradnja između Akademije i hrvatske zajednice u Crnoj Gori oko budućih kulturnih i znanstvenih projekata vezanih za povijest Boke kotorske. U okviru posjeta obišli su i Pomorsku zbirku, koja se nalazi u sklopu Zavoda.

Posjetili su i Državni arhiv u Zadru, gdje ih je primio ravnatelj dr. sc. Ante Gverić. Ravnatelj Gverić im je predstavio povijest i djelatnost Arhiva, a imali su priliku pogledati arhivsku građu koja je neposredno vezana za Boku kotorsku. Grad Zadar bio je povezan s Bokom i kotorskom i Bokeljima, osobito u vremenu kada je bio glavni grad Kraljevine Dalmacije za vrijeme Habsburške Monarhije.

Predstavnici Hrvata posjetili su i Sveučilište u Zadru, gdje su ih primili prorektorica za studije i studente Sveučilišta, izv. prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić i prorektor za međuinstitucijsku suradnju i transfer tehnologija izv. prof. dr. sc. Slaven Zjalić.

U sklopu boravka u Zadru, ministrica Vučinović i predsjednik HNV-a Deković nazočili su 16. svibnja promociji knjige “Kulturalno pamćenje – ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke kotorske”, autorice prof. dr. Vande Babić.

Fotogalerija