U pozdravnoj riječi predsjednica Tania Blažević pročitala je i pismo Susan Cox, australske veleposlanice u Hrvatskoj. Nazočnima se obratio i Ante Babić, predsjednik Hrvatsko-australskog društva Zagreb i nekadašnji konzul RH u Melbourneu

Zbog velikog broja povratnika iz Australije, koji žive na području Splita, ukazala se potreba za osnivanjem društva u okviru kojeg bi djelovali na spajanju dviju kultura i država. Tako je, uz pomoć i u okviru HMI podružnice Split, osnovano Hrvatsko-australsko društvo i prijatelji. Iako su članovi do sada odradili neke manje programe, 29. travnja su se službeno predstavili splitskoj javnosti.
Nakon što je Ivan Škvorc na saksofonu odsvirao australsku i hrvatsku himnu, moderatorica programa Danni Matijaca pozvala je predsjednicu društva Taniu Blažević da se obrati nazočnima. U pozdravnoj riječi predsjednica je pročitala i pismo Susan Cox, australske veleposlanice u Hrvatskoj.U ime gradonačelnika Ive Baldasara govorila je Ana Đeldum, pročelnica njegovog kabineta.
Voditeljica Matičina ureda Branka Bezić Filipović pričala je o povijesti iseljavanja Hrvata u Australiju, te je tom prilikom pročitala i pisma iseljenika koje je objavila u svojoj knjizi ”Susret svjetova: Hrvatska-Australija”. Nazočnima se obratio i gost iz Zagreba, Ante Babić, predsjednik Hrvatsko-australskog društva Zagreb i nekadašnji konzul RH u Melbourneu.
Program je završio pjesmom Stelle Marinković, nositeljice titule prvog glasa otoka Brača.
Splićani su se na ovoj manifestaciji okupili u velikom broju, te je društvo odmah na početku dobilo veliki broj članova.

Tekst: Branka Bezić Filipović