Dvojezični, hrvatsko-francuski zbornik radova izdali su Razred za humanističke znanosti Francuske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatsko katoličko sveučilište
Godinu dana nakon znanstvenog skupa pod nazivom Francusko-hrvatski projekti i francuski znanstvenici, istaknuti u istraživanju i vrjednovanju hrvatske baštine, održanog u Zagrebu 29. rujna 2015., u okviru festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, najesen 2016. objavljen je dvojezični, hrvatsko-francuski zbornik radova pod nazivom Francusko-hrvatski projekti i francuski znanstvenici. Izdavači su Razred za humanističke znanosti Francuske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Povodom izdavanja ovog vrijednog uratka koji svjedoči o prijateljskim odnosima i stalnim kulturnim i znanstvenim vezama između Hrvatske i Francuske, VRH Pariz je organizirao njegovo predstavljanje uz sudjelovanje uvaženih gostiju: francuskog akademika Michela Zinke, stalnog tajnika Razreda za humanističke znanosti Francuske akademije znanosti i umjetnosti; akademika Pavla Rudana, glavnog tajnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; akademika Emilija Marina, prorektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta, te veleposlanika Ive Goldsteina.

Nakon predstavljanja zbornika radova, kojem su nazočili predstavnici hrvatske dijaspore, francuske administracije i diplomatskog zbora, te francuski akademici, razgovori s uvaženim gostima nastavljeni su za vrijeme domjenka koji je organizirao VRH Pariz.
(fr.mvep.hr)