Nakladnik knjige je Zajednica Hrvata u RM, sunakladnik Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba, a objavljena je zahvaljujući financijskoj potpori Grada Skopja

U sklopu realizacije projekta “Most prijateljstva” između škola “Ante Stračević” iz Rešetara i “Goce Delčev” iz naselja Ilinden u blizini Skopja 28. travnja je održana promocija nove zbirke pjesnikinje Ljerke Toth Naumove.

Nakladnik knjige je Zajednica Hrvata u RM, sunakladnik Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba, a objavljena je zahvaljujući financijskoj potpori Grada Skopja.

Recenzenti zbirke su književnik i književni kritičar Đuro Vidmarović i prof. dr. sc. Sanja Vulić. Urednik knjige je Vedran Iskra, prof., lektor Marija Barišin Damjanovska a grafički urednik Goran Stojanov i Print.pres. Autor naslovnice je Dubravko Naumov, akademski slikar iz Toronta.

U prepunoj dvorani Doma kulture “Ilinden” u nazočnosti organizatora; gradonačelnika Općine Ilinden Žike Stojnovskog, ravnateljice škole “Goce Delečev” Dušanke Krstevske, veleposlanice RH u RM Danijele Barišić, mons. Antuna Cirimotića i gostiju iz Rešetara; ravnatelja škole “Ante Starčević” Tihomira Batala s učiteljima i učenicima, knjigu je promovirala Marija Barišin Damjanovska, dugogodišnja dopisnica Hine iz Makedonije.

U svome izlaganju, Damjanovska je podastrla podatke iz životopisa autorice kojoj je ovo 17.zbirka poezije i koja stvara na hrvatskom i makedonskom jeziku i članica je DHK i Društva makedonskih pisaca. Govorila je i o ovoj, novoj zbirci koja sadrži 80 pjesama podijeljenih u 3 ciklusa: Prijelaz prema tišini, A kako izgleda ljubav? i Ali smrt nema kraj, posvećena uspomeni na preminulu majku.

Promotorica je citirala ulomke iz recenzije Đure Vidmarovića: “Ono što ističemo kao posebnu markaciju u poeziji Ljerke Toth-Naumove je visoka razina njezinog književnog jezičnog izraza i njezin literarni rekvizitarij koji je toliko naglašen da se čini kako autorica nikad i nije napustila domovinu Hrvatsku. Štoviše, Ljerka Toth-Naumova piše stihove snažne refleksivnosti sa začudno složenim sintagmama i reminiscencijama po čemu bi se uvjetno njezino pjesništvo moglo staviti u korelaciju s poezijom Nikole Šopa, Danijela Dragojevića i Gojka Sušca.” 

Pjesme iz knjige “Nevidljiva vrata” čitali su: Anja Jovevska, učenica HN u Skopju i učenice škole “Ante Starčević” iz Rešetara Iva Kičić i Petra Jurišić odjevene u predivnu slavonsku narodnu nošnju.

Tekst: Marija Barišin Damjanovska; Fotografije: Risto Tomovski