Bozanić je dosad napisao sedam knjiga o sedam otočnih jedinica lokalne samouprave, točnije o gradu Krku i šest općina, što znači da je ovom najrecentnijom povijesnom monografijom priča o otoku Krku u cijelosti zaokružena

Povijesna monografija „Naselja oko grada Krka – zapadni dio otoka, Vrh i Kornić (od najstarijih vremena do danas)” istraživača otočne povijesti dr. Antona Bozanića predstavljena je u Velikoj gradskoj vijećnici Krka u petak, 1. lipnja, izvijestila je mrežna stranica Krčke biskupije. Predstavljanje je održano u sklopu proslave Dana Grada Krka, a pozdravnu riječ uputio je gradonačelnik Darijo Vasilić.
Naglasio je kako je u toj knjizi zapadni dio otoka Krka – Šotovento, Vrh i Kornić – prvi put prikazan kao cjelina, koja je sastavni dio Grada Krka. „Unatoč znanstvenom pristupu, sadržaj knjige je prilagođen svakom čitatelju, kako bi rukopis, naposljetku, mogao imati što veći publicitet i popularnost, ali i postati temeljem nekih novih povijesnih istraživanja i novih znanstvenih uradaka”. Čestitao je izdavačkoj kući Glosa i autoru dr. Bozaniću koji je dosad napisao sedam knjiga o sedam otočnih jedinica lokalne samouprave, točnije o gradu Krku i šest općina, što znači da je ovom najrecentnijom povijesnom monografijom priča o otoku Krku u cijelosti zaokružena.
Jedan od recenzenata prof. dr. Slavko Zec je naglasio, kako „pred sobom imamo knjigu koja znanstvenim i stručnim pristupom, a opet jezikom bliskim širem čitateljstvu, na veoma zanimljiv, vjerodostojan i monografski način, oslikava naselja oko grada Krka, tj. zapadni dio otoka Krka kako ga se geografski locira, koji je od starina činio krčko predgrađe iliti krčki suburbium”.
Autor je istaknuo kako se ova monografija usredotočuje isključivo na naselja oko grada Krka. „Riječ je o njih 14, i to u tri cjeline, a iz sadašnje perspektive progovara se o njihovoj prošlosti i sadašnjosti; o povijesnim mijenama, ali iz trenutka u kojem živimo; o crkvama i ostalim kulturnim spomenicima koji čuvaju spomen na minula vremena, ali, također, i o novim suvremenim crkvenim zdanjima; zatim o duhovnim, vjerskim i narodnim sadržajima; o bratovštinama; o nematerijalnoj kulturnoj baštini koju smo dobili u nasljeđe i koju smo dužni smo (o)čuvati. Također, u knjizi se govori o razvoju, infrastrukturi i napretku naselja oko grada Krka, ali i o čuvanju vlastitog identiteta u ovome globaliziranom svijetu”. Uz to, spominju se ljudi koji su ovdje živjeli, ali i iseljeni otočani, kao i imena istaknutih osoba od davnih pa sve do današnjih dana, a na kraju knjige, kronološki su nanizani svi događaji relevantni za područje zapadnog dijela otoka Krka.
U glazbenom dijelu sudjelovala je Andrina Frleta, a predstavljanje moderirala mr. Milica Zužić. (IKA)