Monografiju su predstavili recenzenti Miljenko Lapaine i Borna Fuerst-Bjeliš te autorice monografije Dubravka Mlinarić i Mira Miletić Drder.

Knjiga Dubravke Mlinarić i Mire Miletić Drder “Zbirka Novak – Mappae Croaticae u Zbirci zemljovida i atlasa NSK” predstavljena je 28. veljače u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.
Monografiju su predstavili recenzenti Miljenko Lapaine i Borna Fuerst-Bjeliš te autorice monografije Dubravka Mlinarić i Mira Miletić Drder.
Lapaine je ocijenio kako je kolekcionar dr. Drago Novak bio zaljubljenik u stare zemljovide na kojima su bile prikazane djelomično ili u cjelini hrvatske zemlje. Želio je da ti zemljovidi, istaknuo je, ugledaju svjetlo dana i da budu dostupni što širem krugu ljudi.
Knjiga je katalog Novakove zbirke zemljovida ali i monografija o kartografiji, ocijenio je Lapaine.
Po riječima recenzentice Fuerst-Bjeliš monografija pruža uvid u istraživačke interese utemeljitelja kartografske Zbirke Novak, dr. Drage Novaka. Istodobno je, smatra, izbor reprezentativnih primjeraka starih karata iz Zbirke koja je posmrtno, sukladno željama utemeljitelja, krajem 2012. godine darovana Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, odnosno Zbirci zemljovida i atlasa.
Knjiga se sastoji, naglasila je Fuerst-Bjeliš, od dva glavna dijela, prvoga o povijesti kartografije Hrvatske te njezinom utjecaju na nastanak Zbirke Novak. Drugi dio knjige je katalog odabranih karata s ilustracijama i opisima te popis cjelokupne kartografske građe Zbirke Novak u NSK.
Zbirka Novak – Mappae Croaticae bez sumnje jedna je od malobrojnih, najvažnijih i najbogatijih hrvatskih kartografskih zbirki, rekla je Dubravka Mlinarić dodavši kako je Drago Novak predanim višegodišnjim radom i marljivošću prikupio kartografsku zbirku od 570 listova zemljopisnih karata, 63 sveska atlasa s pripadajućim ekslibrisima Novak te 99 svezaka knjiga, također s pripadajućim ekslibrisima.
Po riječima Mire Miletić Drder, Drago Novak bio je istaknuti liječnik i znanstvenik, svjetski putnik i građanin svijeta, srdačan domaćin i rado viđeni gost.
Osobito je, istaknula je, bio poznat kao kolekcionar i zaljubljenik u stare karte Hrvatske te njihov vrsni poznavatelj.
Knjigu “Zbirka Novak – Mappae Croaticae u Zbirci zemljovida i atlasa NSK” (319 str.) objavila je NSK. (Hina)