Predstavljanju knjige sabranih intervjua prof. dr. Franje Topića “Napredak je misija”, Napretkova aktualnoga predsjednika, upriličeno je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu

-U ovom djelu sačuvana je povijesna supstanca, što je veoma važno za naše kolektivno pamćenje – kazao je gradonačelnik Sarajeva dr. Ivo Komšić, koji je danas, uz dr. Senadina Lavića, predsjednika BZK Preporod i prof. dr. Matu Zovkića sudjelovao u predstavljanju knjige sabranih intervjua prof. dr. Franje Topića “Napredak je misija”, što je 17. ožujka upriličeno na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.
Komšić je istaknuo kako je cilj HKD Napredak i njegovoga predsjednika sačuvati ono što je obilježje identiteta Hrvata u BiH: književnost, običaje, jezik, kulturu u cijelosti… No, istovremeno, Napredak i njegov predsjednik razvijaju toleranciju među ljudima i narodima, grade među njima uzajamno povjerenje…
U intervjuima dr. Franje Topića, danim tijekom dvadeset godina od trenutka obnavljanja rada HKD Napredak 1990. godine, razvidna je intelektualna i moralna konzistentnost njegovih stavova. Topić vjeruje u prijateljstvo Hrvata, Bošnjaka,Srba, Židova i ostalih u BiH, a kulturna društva Napredak, Preporod, Prosvjeta i La Benevolencia moraju nastojati djelovati u pravcu smanjivanja broja fundamentalista na svim stranama, istaknuo je u svom pogovoru dr. Senadin Lavić.
Prof. dr. Mato Zovkić, citirajući iskaze dr. Topića u pojedinim intervjuima, naglasio je osobito autorovo mišljenje kako “crkva treba biti kritička svijest u društvu”, te kako “ne treba lamentirati nad tamom nego pokušati upaliti svjetlo u sebi”.
Prof. dr. Franjo Topić zahvalio je na kraju promocije brojnim posjetiteljima, među kojima su bili predsjednik Federacije BiH Živko Budimir,pomoćni biskup vrhbosanski dr. Pero Sudar, veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, te Ivica Šarić, ministar kulture i sporta Sarajevske županije. Uzoriti kardinal Vinko Puljić, te visoki predstavnik Valentin Inzko uputili su skupu poruke podrške.
Kroz program je vodio član Središnje uprave Napretka, književnik Anto Zirdum.
Knjigu “Napredak je misija” kojoj je nakladnik HKD Napredak, za tisak je priredila prof. dr. Vanda Babić.
(hkdnapredak.com)