Peto poglavlje knjige “Peru. Puti, običaji, sudbine” naslovljeno je „Peruanski Hrvati” i donosi razgovore, priloge i sjećanja na osobe koje su živeći u Peruu svojim radom obilježile hrvatsku zajednicu ili pak općenito kulturu te zemlje. Izdavačka kuća “Glas Koncila” objavila je i 2012. godine knjigu mons. Balvanovića “Pisma misionaru” u kojoj je sabrao pisma koja su mu Hrvati iz različitih krajeva svijeta pisali u razdoblju od 1984. do 2003. godine

Knjiga mons. Drage Balvanovića “Peru. Puti, običaji, sudbine” u sunakladništvu Glasa Koncila i župe sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Lime predstavljena je u petak, 31. kolovoza u Multimedijalnoj dvorani Glasa Koncila u Zagrebu.
Predstavljajući knjigu glavni urednik i v.d. ravnatelja Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić podsjetio je da je Glas Koncila u 50 godina svoga postojanja uvijek posebnu pozornost posvećivao hrvatskome iseljeništvu, kao i hrvatskim misionarima. Stoga je i ova knjiga na tom tragu.
Mons. Balvanović je 1987. godine krenuo kao misionar u Peru, a tamo je zatekao i Hrvate. Prvo je počeo djelovati među domorocima, da bi njegovim zauzimanjem bila utemeljena hrvatska katolička misija, koja je kasnije podignuta na razinu teritorijalne župe. U Limi je sagradio crkvu koja je u službi tamošnjih Hrvata katolika i domaćih vjernika, a posvećena je sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću. Mons. Miklenić se posebno osvrnuo na djelovanje mons. Balvanića, te istaknuo njegovo djelovanje među Hrvatima u vidu očuvanja nacionalne svijesti.
Moderator Nadbiskupskog stola Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić osvrnuo se na sam sadržaj knjige. Prvi dio donosi putopisne zapise, dok drugi dio opisuje pučku pobožnost u Peruu. Osim tekstualno, to je predstavljeno brojnim fotografijama, posebice obredi Velikoga tjedna. Zanimljiv je i dio koji prikazuje današnje djelovanje Crkve u Peruu, na koji način Crkva progovara o patnji, ali i o nadi današnjem čovjeku, koja su iskustva peruanskih misionarki u Africi, na koji način problem droge jest problem kojim se suočava kako društvo, tako i Crkva.
Peto poglavlje knjige naslovljeno je „Peruanski Hrvati” i donosi razgovore, priloge i sjećanja na osobe koje su živeći u Peruu svojim radom obilježile hrvatsku zajednicu ili pak općenito kulturu te zemlje.
Treba čestitati mons. Balvanoviću na objavljivanju knjige, kao i na hrabrosti koju je pokazao u mnogim kontaktima s našim ljudima koji dolaze iz Hrvatske u Peruu, rekao je mons. Pintarić koji je dva puta posjetio mons. Balvanovića.
Autor knjige istaknuo je, kako knjiga govori o stvarima i događajima koji su često nepoznati našim ljudima, kao i drugima koji dolaze u Limu. Često su pod utjecajem onoga što vide u reklama, a to može puno puta zavesti o stvaranju slike, a stvarnost je drugačija. Upravo o toj stvarnosti koja je dio peruanskoga puka govori i ova knjiga: pobožnostima, opisima gradova i sela kojih često i nema na karti Perua, ali su vrijedni pozornosti jer su u njima naši ljudi zasnovali svoje obitelji.
Može nekoga dovesti u sumnju zašto je puno pisano o pobožnostima. No, mons. Balvanović pojašnjava kako je Peru sličan hrvatskome narodu, 80% su katolici, a zaštitnik Perua je sv. Josip. Govoreći pak o pobožnostima, posebice o procesijama u kojima se nose kipovi, naglasio je kako oni koji ih nose duhovno se pripremaju, pa je to izraz duboke vjere koja se očituje izvana. Osvrnuo se i na priloge o grobljima, te pojasnio kako Peruanci na grobljima izražavaju kršćansku radost i nadu.
Izdavačka kuća “Glas Koncila” objavila je i 2012. godine knjigu mons. Balvanovića “Pisma misionaru” u kojoj je sabrao pisma koja su mu Hrvati iz različitih krajeva svijeta pisali u razdoblju od 1984. do 2003. godine.
Predstavljanju je nazočio je i zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski koje je ove godine posjetio mons. Balvanovića. (IKA)