„Matapur – Hrvatska prirodna i kulturna baština Međimurja« obuhvaća dvostruki audio-album 37 međimurskih tradicijskih napjeva prema notnim zapisima melografa Franje Kuhača, Vinka Žganca, Ivana Mustača i Florijana Andrašeca. U tehnici camera obscura, fotografijama je predočeno 18 međimurskih mitskih bića iz autoričinih višegodišnjih etnografskih istraživanja

Knjiga glazbenice i književnice Lidije Bajuk »Matapur – Hrvatska prirodna i kulturna baština Međimurja« predstavljena je u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu. O knjizi su govorili etnolog i kulturni antropolog Tvrtko Zebec i autorica, a stihove je čitao dramski umjetnik Žarko Potočnjak.
Zebec je istaknuo da je riječ o vrlo opsežnom umjetničkom projektu Lidije Bajuk koji obuhvaća dvostruki audio-album 37 međimurskih tradicijskih napjeva prema notnim zapisima melografa Franje Kuhača, Vinka Žganca, Ivana Mustača i Florijana Andrašeca.
Po Zebecovim riječima baladična skupina pjesama odnosi se na ljubav prema rijeci Muri, a kako je rekao autorica, između ostaloga, obrađuje i ulogu plesa te plesnoga prostora.
Napomenuo je kako su napjevi odsvirani na suvremenim i međimurskim tradicijskim glazbalima: cimbalu, trontoljama, jedinki, dudama, tamburama, goslicama, prdi, dobošu i škrebetaljki. Knjiga predstavlja svojevrsni metafizički vodič umjetničkim i baštinskim zapisima te slikovnim prilozima, rekao je dodavši kako ilustrativni dio sadrži zemljovide, umjetničke, dokumentarne i arhivske fotografija.
U tehnici camera obscura, kako je naglasio, fotografijama je predočeno 18 međimurskih mitskih bića iz autoričinih višegodišnjih etnografskih istraživanja.
Bajuk je napomenula kako sakupljači pjesama i melografi imaju velike zasluge u očuvanju tradicijske glazbe te dodala kako je svojom zbirkom samo htjela predstaviti sve one ljude koji su imali udjela u čuvanju tradicijske glazbe. Smatra kako je svojom knjigom podigla mali spomenik Međimurju, a u kojima su između ostaloga glazbeno obrađeni i mitski slojevi iz pretkršćanskoga doba.
Dvostruko audio izdanje »Matapur« obuhvaća 37 međimurskih napjeva u izvedbi oko 90 međimurskih, zagrebačkih i inozemnih glazbenika. Knjigu »Matapur – Hrvatska prirodna i kulturna baština Međimurja« objavila je Udruga Matapur iz Lopatinca.
(Novi list)