U samostanu hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi predstavili su je njezini urednici dr. Ivo Pranjković, fra Stipo Karajica i Luka Vinojčić, potom dr. Vlado Pandžić i prof. Zoran Piličić, a programom je moderirao dr. Vine Mihaljević. Knjiga je objavljena u izdanju franjevačkog samostana u Jajcu, župnog ureda u Kotor Varošu i FMC “Svjetlo riječi” iz Sarajeva


Knjiga “Hrvati u Kotor Varošu” objavljena u povodu 20. obljetnice srpske agresije na Kotor Varoš predstavljena je utorak, 22. listopada u samostanu hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi. Predstavili su je njezini urednici dr. Ivo Pranjković, fra Stipo Karajica i Luka Vinojčić, potom dr. Vlado Pandžić i prof. Zoran Piličić, a programom je moderirao dr. Vine Mihaljević. Knjiga je objavljena u izdanju franjevačkog samostana u Jajcu, župnog ureda u Kotor Varošu i FMC “Svjetlo riječi” iz Sarajeva.
Izdanje je nastalo na poticaj kotorvaroških franjevaca, posebnim zalaganjem fra Stipe Karajice, župnog vikara u župi Sesvetska Sopnica u Zagrebu, koji su zajedno prikupljali podatke o žrtvama srpske agresije na Kotor Varoš i okolicu od 11. lipnja 1992. godine, o žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća, nakon što im je u listopadu protekle godine podignuto spomen-obilježje ispred župne crkve u i obilježena 20. obljetnica srpske agresije na grad i okolicu.
Predstavljanje knjige otvorio je dr. Mihaljević pozdravnim riječima nazočnima među kojima su bili apostolski nuncij u RH nadbiskup mons. Alessandro D’Errico, gvardijan samostana u Dubravi fra Draženko Tomić, gvardijan samostana Sv. Ilije u Zagrebu dr. Božo Lujić, upravitelj župe u Sesvetskoj Sopnici fra Zdravko Dadić, fra Jozo Zovko, kotorvaroški župnik fra Anto Šimunović, predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata u Zagrebu Marko Bilobrk, prijeratni predsjednik Općine Kotor Varoš Anto Mandić, brojni svećenici i redovnice, zatim izaslanik Darije Krstičević iz Državnog ureda za Hrvate izvan RH Ivan Zeba, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Stipe Zeba, brojni župljani i župljanke Sesvetske Sopnice, susjednih župa i brojni protjerani Kotorvarošani i njihovi prijatelji.
Knjiga je okarakterizirana kao svojevrsna monografija Kotor Varoša i Kotorvaroškoga kraja, jer sadrži niz iscrpnih i dragocjenih podataka o povijesti, zemljopisu, kulturi i o ljudima u Kotor Varošu od njegovih najranijih spominjanja sve do danas kao i brojne fotografije njegovih sakralnih objekata i događaja. Podijeljena ja na sedam poglavlja, naslovnicu krasi kotorvaroška crkva, a ukupno su 334 stranice.
Priređivač knjige i jedan od urednika dr. Pranjković istaknuo je da knjiga sadrži dva jedinstvena dijela, dva popisa prvi put objavljena do sada, popis (oko 600) kotorvaroških stradalnika II. svjetskog rata i poraća i popis 174 žrtve srpske agresije na Kotor Varoš.
Predstavljanje knjige je završilo riječima fra Stipe Karajice, jednog od urednika, koji je posebno istaknuo kako je ova knjiga rezultat višegodišnjeg zajedničkog rada na prikupljanju brojnih i do tada nezabilježenih informacija, podataka i da će knjiga sigurno biti dobar temelj i inspiracija mlađim Kotorvarošanima za daljnja istraživanja. Fra Stipo je posebno zahvalio urednicima, suradnicima, organizatorima i sudionicima prigodnog predstavljanja knjige, a to su: Udruga Kotorvaroških Hrvata u Zagrebu i Udruga đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko u Zagrebu.
(IKA)