Knjiga na više od 160 stranica kroz snimke istaknutoga varaždinskog fotografa Darka Gorenaka, popraćene opisima Roberta Peharde, donosi gotovo pjesnički pogled na znamenitosti i detalje lepoglavskoga kraja i njegove okolice

Fotomonografija Lepoglave, koja predstavlja bogatu sakralnu i kulturnu baštinu, prirodne ljepote i način života tog osebujnog mjesta Varaždinske županije i Varaždinske biskupije, predstavljena je 4. prosinca u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u tom gradu čipke i pavlinske duhovnosti.
To dugoočekivano izdanje, koje jednostavnom lakoćom kroz snimke istaknutoga varaždinskog fotografa Darka Gorenaka, popraćene opisima Roberta Peharde, donosi gotovo pjesnički pogled na znamenitosti i detalje lepoglavskoga kraja i njegove okolice, objelodanjeno je u okviru proslave Dana grada Lepoglave i župnog blagdana Bezgrešnog začeća BDM.
Fotomonografiju je predstavila kustosica u varaždinskom Gradskom muzeju Elizabeta Igrec. Gradonačelnik Marijan Škvarić kazao je kako djelo u najljepšem svjetlu predstavlja Lepoglavu koja ima svoje vrednote i prepoznatljivost ne samo na razini Hrvatske, nego i na svjetskoj razini, budući da se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine. Sam autor istaknuo je kako je rad na toj knjizi za njega bio izazov, a pronalaženje motiva poput istraživanja koje je trajalo nekoliko godina.
Fotomonografija na više od 160 stranica u izdanju praktičnog formata i mekog uveza slikom i perom govori o Lepoglavi nekad i danas. Može se reći da je gotovo polovica knjige posvećena sakralnim motivima prepoznatljivima za to mjesto koje je obilježeno višestoljetnom pavlinskom prisutnošću koja je ostavila neizbrisive tragove na svakom koraku.
(IKA)