U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek u suradnji s izdavačkim poduzećem Alfa iz Zagreba održana je Kazališna predvečer posvećena dramama iz Antologije hrvatske ratne drame (1991.-1995.) u izboru Sanje Nikčević

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek u suradnji s izdavačkim poduzećem Alfa iz Zagreba održana je 13. prosinca Kazališna predvečer posvećena dramama iz Antologije hrvatske ratne drame (1991.-1995.) u izboru Sanje Nikčević.
Program u prostoru Studijske čitaonice GISKO-a vodila je autorica Sanja Nikčević, uz uvod Jasne Poljak Rehlicki te glumačku interpretaciju glumice Jasne Odorčić. Malobrojni su posjetitelji tijekom programa mogli pogledati video i radio ulomke iz drama.
Knjiga Antologija hrvatske ratne drame početak je projekta antologije ratne drame, u kojoj su odabrane doslovno ratne drame. Dakle one koje su napisane u vremenu Domovinskog rata, od 1991. do 1995. Od 31 drame, koliko ih ukupno ima, autorica je napravila odabir od 11 drama, od kojih je sedam izvedeno u kazalištu, a ostale na radiju. U knjizi su složene kronološki radi praćenja njihovog kontinuiranog nastanka, a zemljopisno pokrivaju cijelu Hrvatsku. Pisali su ih autori iz Osijeka (Davor Špišić) i Dubrovnika (Matko Sršen) te autori iz Zagreba koji su pisali o Slavoniji, Zadru ili Zagrebu. Iako ove drame jasno pokazuju tko napada, a tko se brani, nisu ni huškačke, ni napadačke, ni osvetničke, jednom riječju – nisu drame mržnje. Upravo zbog dominacije pozitivnih emocija na kraju su ove drame afirmativne. One afirmiraju temeljne ljudske vrijednosti. U vremenu napadanja temeljnih vrijednosti pokazale su da upravo one mogu preživjeti. One su različitih tema i žanrova, ali u svakoj se afirmira – život. Usred rata koji ga razara. Te drame nose u sebi neki optimizam, vjeru da su temeljne ljudske vrijednosti jače od rata, da možda baš zbog njega postaju jače.
Važno je vidjeti što se pisalo kad je bilo ono vrijeme straha i bombi. Što su pisali oni koji su rat vidjeli, proživjeli, oni kojima je rat bio nad kućom, ili s prijetnjom da sutra može doći i na njihov prag. Da su u vremenu razaranja oni pisali drame koje afirmiraju ljudske vrijednosti. I da su to drame koje nam nešto govore i danas”, kaže se u najavi Antologije hrvatske ratne drame (1991.-1995.) u izboru Sanje Nikčević.
(Darko Kovačević – Glas Slavonije)