O zborniku su u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu govorili kroatisti Vinko Brešić, Jelena Lužina i Miroslav Mićanović

Zbornik radova ‘Hrvatska književnost u susjedstvu’ koji se bavi književnim stvaralaštvom Hrvata u susjednim zemljama predstavljen je 29. siječnja u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.
O zborniku su govorili kroatisti Vinko Brešić, Jelena Lužina i Miroslav Mićanović.
Brešić je istaknuo kako zbornik “Hrvatska književnost u susjedstvu” objedinjuje osamnaest izabranih eseja od sedamnaest autora. Zbornik je, napomenuo je Brešić, pregled i uvid u književno stvaralaštvo na hrvatskome jeziku i stvaralaštvo podrijetlom hrvatskih pisaca na drugim jezicima, u bližim i obližnjim zemljopisnim prostorima.
U zborniku je esejistički prikazano stvaralaštvo naših sunarodnjaka u susjedstvu, zastupljenost prijevoda hrvatske književnosti i hrvatskih pisaca u susjednim kulturama te stupanj reciprociteta u tome pogledu u Bosni i Hercegovini, Vojvodini (Srbiji), Boki kotorskoj (Crnoj Gori), Makedoniji, Sloveniji, te Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, rekao je Brešić.

Po riječima prof. Jelene Lužina vrijednost je ove knjige i to što se ona dogodila izvan metropolitanskoga obzorja, što Pulu afirmira kao novo književno središte.
Ocijenila je kako su radovi u knjizi ne samo evidentiranja stanja nego i svojevrsna evaluacija te književnosti.
U zborniku su objavljeni radovi autora koji su svoje eseje izlagali na Pulskim danima eseja, među kojima i Mirko Ćurić (Đakovo), Valnea Delbianco (Pula), Zvonko Kovač (Zagreb), Željka Lovrenčić (Zagreb), Jelena Lužina (Skopje), Šimun Musa (Zadar/Mostar), Milorad Nikčević (Osijek), Sanja Vulić (Zagreb), Đuro Vidmarović (Zagreb) i Tomislav Žigmanov (Subotica).
Zbornik je uredio Boris Domagoj Biletić, a predgovor je napisao Vinko Brešić. Objavili su ga nakladnici Nova Istra</a> i istarski <a href="http://www.dhk-pula.hr/” target=”_blank”>Ogranak DHK.
(Hina)