Cilj Zbornika jest sabrati tekstove o životu i djelu biskupa Strossmayera – jedne od najznačajnijih osoba iz naše povijesti. Godina 2015. je i godina velikih Strossmayerovih jubileja – 200 godina od rođenja i 110. obljetnice smrti…

U Đakovu je 17. prosinca 2014. predstavljen Zbornik IX., X. i XI. Strossmayerovih dana, đakovačke znanstveno-kulturne manifestacije o velikom đakovačkom biskupu i meceni Josipu Jurju Strossmayeru koja svake godine obrađuje neko drugo područje njegova djelovanja – od crkvenog, graditeljskog, obrazovnog, mecenskog, umjetničkog do političkog rada.
Predstavljanje Zbornika bila je ujedno i prigoda za najavu 2015. kao godine velikih Strossmayerovih jubileja – 200 godina od rođenja i 110. obljetnice smrti, a kojim će povodom, najavio je predsjednik Organizacijskog odbora Strossmayerovih dana, Ivica Mandić, Hrvatska pošta tiskati prigodnu, jubilarnu poštansku marku.

“Također, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom, bit će izdan prigodan zlatnik i srebrnjak. Njihovo predstavljanje tijekom 2015. godine bit će održano u Đakovu čime se ono još jednom potvrđuje kao Strossmayerov grad. Veliki Strossmayerovi jubileji bit će popraćeni i prigodnom izložbom u Hrvatskom saboru čime će se na simboličan način podsjetiti da je Strossmayer u svom političkom djelovanju bio i narodni zastupnik”, najavio je Mandić.

“Strossmayer i 110 godina nakon smrti, 1905., i dalje je u žiži kulturne i druge javnosti, kako u Hrvatskoj, tako i u zemljama okruženja. Dnevne politike počesto su zloupotrebljavale Strossmayerovu veličinu, ideje, vizionarstvo no 110 godina nakon njegove smrti, taj se mozaik o njemu polako stabilizira u jednom prostoru i potvrđuje Strossmayera kao najznačajniju osobu druge polovice 19. stoljeća”, dodao je Mandić.

O Zborniku, kao zbirci radova o Strossmayeru, govorio je đakovački književnik i predsjednik Društva hrvatskih književnika – ogranka-slavonsko-baranjsko-srijemskog, Mirko Ćurić. “Svi dosad objavljeni zbornici svih 11 Strossmayerovih dana čine sada već jednu malu, vrijednu biblioteku. I ovaj Zbornik govori da Josip Juraj Strossmayer kao tema nikako nije iscrpljen, on je europska tema. Radovi s 9., 10. i 11. Strossmayerovih dana donose vrijedna saznanja o Strossmayeru – o njemu i HAZU-u, odnosu Strossmayera i Europe te njegovim kontaktima s umjetnicima i utjecaju na njih. Cilj Zbornika jest sabrati tekstove na sve te teme, a brojne radove potpisuju i uvaženi akademici”, rekao je Ćurić.
(Hina)