O knjizi su govorile ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić, znanstvenica Vesna Miović te urednica knjige Zrinka Podhraški Čizmek

Predstavljanje knjige Nikole Čolaka „Hrvatski pomorski regesti – Marittimi regesti croati“, III. svezak održano je u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. O knjizi su govorile ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić, znanstvenica Vesna Miović iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku te urednica knjige Zrinka Podhraški Čizmek, doktorandica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.
– Za ovaj je životni trud trebalo imati sve vrline povjesničara sakupljača: integritet, erudiciju i znanje, a prof. je Čolak pridodao i naglašenu ljubav prema domovini. U njegovom djelu sadržan je čitav naš povijesni ideal vezan za Jadran, naše more, koje nas, kako je isticao, čini jedinim povijesnim pomorskim narodom u punom smislu u velikoj obitelji slavenske rase, napisao je u pogovoru profesor Josip Vrandečić.

Čučić je otkrila podatak kako je knjiga do sada predstavljena u Zagrebu, Puli, Rijeci i Splitu. Autor je svojim radom spojio Istru i Boku kotorsku. Procvat Dalmacije u 18. stoljeću dogodio se upravo zahvaljujući pomorstvu i trgovini, a Čučić se osvrnula na tradiciju pomorstva na predjelu Boke.
Podhraški Čizmek, osim što je urednica knjige, ujedno je i autorova unuka. Regesti su dokumenti vezani za pomorske veze Hrvatske u 18. stoljeću, a svi svesci sadrže 16 tisuća dokumenata koji dolaze iz arhiva Venecije i Ankone. Urednica knjige upoznala je okupljene s biografijom autora te pojasnila što sadrži svaki svezak.

Knjiga je objavljena 2017. u izdanju Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, 19 godina nakon smrti autora.
Predstavljanje knjige organizirali su Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik i Dubrovačkih knjižnica.
U ime dubrovačke HMI Maja Mozara zahvalila je obitelji Čolak i urednici knjige za gostoprimstvo tijekom susreta Hrvata u Padovi, koji se održava svake godine na blagdan zaštitnika Dubrovačko-neretvanske županije – sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Nikola Čolak (1914. Janjevo – 1996. Padova) povjesničar, arhivist, kulturni djelatnik i publicist, diplomirao je filozofiju, klasičnu filologiju, talijanski i francuski jezik i književnost te povijest. U Veneciji je osnovao “Središnjicu za proučavanje hrvatske povijesti” te objavio preko 50 izvornih znanstvenih radova u relevantnim hrvatskim i talijanskim povijesnim časopisima. Pripremio je za tiskanje 16.000 dokumenata u “Hrvatskim pomorskim regestima” 18. st. u tri sveska, od kojeg je treći izdan post mortem. Prikupio je više od 100.000 dokumenata u hrvatskim i talijanskim arhivima tijekom četrdeset godina istraživanja vezano uz povijest Jadrana u 18. st. (https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/)