Roman ”Paun”objavila je splitska Naklada Bošković, a predstavljen je u čitaonici Narodne knjižnice Grad u Dubrovniku. Na predstavljanju su govorili Jasen Boko, Ivica Žaknić i autorica 

Najnovije djelo spisateljice Mare Margaritoni, Dubrovčanke rodom s Korčule, roman ”Paun” koji je objavila splitska Naklada Bošković, predstavljen je 20. studenoga u čitaonici Narodne knjižnice Grad.
Zanimljivom predstavljanju, izvan svakog klišeja, u kojemu se kroz razgovor o knjizi i simpatično polemiziralo, pridonijeli su, uz autoricu, dramaturg Jasen Boko, Ivica Žaknić, književnica i prevoditeljica, te moderatorica Maja Mozara, a ”Anđeli” – Dječji zbor Umjetničke škole Luke Sorkočevića pod ravnanjem Maje Marušić svojim su nastupom dali prilog događaju.
Govoreći s komplimentima o dosadašnjem spisateljskom radu Mare Margaritoni, Jasen Boko je naglasio uvijek nove vrijednosti njenog rada koji se očituje i u romanu ”Paun”, naslovljenom po nadimku glavnog lika, Domagoja-Goje. Romanu koji govori o odrastanju ne jednog čovjeka, već pet, šest generacija; romanu – kako je naglasio – koji je na neki način obiteljska ‘haiku’ kronika u kojoj je dodirnuto niz karaktera. Ali to nije jedina bît djela. Autorica se u romanu bavi potragom za identitetom jednoga grada, premda neimenovana, ali naslućuje se njegovo ime. Postavlja se pitanje našeg identiteta u vremenima masovnog turizma, opće rasprodaje i profaniranja svake vrijednosti, u vremenima u kojima se brka uzrok i posljedica, u kojima grad sve više postaje lijepa prazna ljuštura bez svojih stanovnika koji su iselili šutke, neprimijećeno.
U gradu su prestali živjeti ljudi – tu samo prolaze turisti. Ostala je ludnica s motom zabaviti se 24 sata! – rekla je Margaritoni. To nisu gosti nego brojke noćenja, brojke hotelskih zvjezdica. Nigdje čovjeka, izgubio se. Turizam jest donio prosperitet, ali u momentu kad smo izgubili granicu ljudske mjere, izgubilo se lice, a pokazalo naličje. Moja knjiga je glas savjesti i upozorenja, i bilo bi mi drago da se većina tome prikloni.
O psihološkoj analizi likova, poetsko literarnom nadahnuću spisateljice u opisu ambijenta, ljepote prirode, otmjenosti arhitektonske građevine i njezinih enterijera, njegovanih vrtova sa svim bogatstvom tradicije i povijesti obitelji glavnih likova, govorila je Ivica Žaknić, plastično, slikovito, kako je i ostvareno u djelu.
Roman ”Paun” vrsno je literarno djelo s neupitnom porukom upozorenja, djelo koje bi trebalo naći put do mnogih čitatelja.
(http://dubrovacki.hr)