Ustanova nije muzejskog karaktera, ali nastoji sustavno i stručno prikupljati građu o životu i radu Fausta Vrančića. Centar je otvoren u rujnu 2012. godine u Prvić Luci na otoku Prviću zahvaljujući inicijativi mještana Prvić Luke, dr. Vladimira Lučeva te Grada Vodica kao nositelja cijelog projekta

„Još uvijek ima potencijala za daljnje poboljšavanje ne samo izložbenog prostora već i strategije djelovanja pri čemu treba organizirati veći broj manifestacija poput nedavno završenih Kreativnih dana Fausta Vrančića“, rekla je Branka Juričev gradonačelnica Vodica na predstavljanju Memorijalnog centra „Fausta Vrančića“ održanom 11. listopada u HGK u okviru Poslovnog kluba kulturnog turizma. To je još jedna od razvojnih kulturno-turističkih atrakcija vezana uz inovativnost koji djeluje s ciljem očuvanja i prezentacije kulturne baštine, ali i s nakanom uvođenja novih sadržaja u hrvatsku turističku ponudu.
Ivana Skočić, ravnateljica MC Faust Vrančić naglasila je kako je memorijalni centar kulturno turistički proizvod koji treba razvijati jer može biti od velike koristi ne samo za otok Prvić već i grad Vodice te Šibensko – kninsku županiju. Ustanova nije muzejskog karaktera, ali nastoji sustavno i stručno prikupljati građu o životu i radu Fausta Vrančića.
Memorijalni centar Faust Vrančić www.mc-faustvrancic.com otvoren je u rujnu 2012. godine u Prvić Luci na otoku Prviću zahvaljujući inicijativi mještana Prvić Luke, dr. Vladimira Lučeva te Grada Vodica kao nositelja cijelog projekta. Financijska potpora za dovršetak Centra pristigla je iz EU IPA fonda za regionalnu konkurentnost. (HGK)