U pripremi Adresara sudjelovali su, uz vicerektora Marka Đurina, Ivo Bezina, Marko Čubelić, Tomislav Kutleša, Marko Martić, Matej Petrić, Mladen Pranjić i Krunoslav Siroglavić. Grafički urednik je Tomislav Hačko, a svojim prilogom u troškovima tiskanja i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta

Po tradiciji, na kraju misnoga slavlja jesenskog susreta hrvatskih rimskih studenata i proslave spomendana sv. Nikole Tavelića u nedjelju, 12. studenog, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu predstavljen je Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2017./2018.
Adresar, kojeg izdaje Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, predstavio je Franjo Frankopan Velić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, a u pripremi su sudjelovali još i vicerektor Marko Đurin, Ivo Bezina, Marko Čubelić, Tomislav Kutleša, Marko Martić, Matej Petrić, Mladen Pranjić, Krunoslav Siroglavić. Grafički urednik je Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.
Ovaj adresar ima svoju tradiciju koja seže u 1974. godinu, kada je po prvi put ugledao svjetlo dana. Od tada, Zavod sv. Jeronima svake godine izdaje Hrvatski rimski adresar koji želi biti sredstvo međusobnog povezivanja hrvatske zajednice u Rimu i Italiji (poglavito akademske), s Crkvom i njenim institucijama u domovini. Ovaj, 45. u nizu adresar hrvatskih rimskih studenata na svojoj naslovnici ima fresku iz apside Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu „Sveti Jeronim u pustinji tumači teško razumljive tekstove Sv. pisma”.
Nakon rektorove Uvodne riječi i popisa kraticâ, Adresar donosi podatke hrvatskih studenata, sveučilištâ na kojima studiraju, te specijalizaciju koju studiraju. U prvome dijelu donosi osobne kontakte svećenika, redovnika i bogoslova na studiju u Rimu i Italiji, te adrese zavodâ, institutâ, novicijatâ i zajednicâ u kojima su smješteni.
Potom slijedi popis hrvatskih studenata laika u Rimu – njih 20, koji najvećim dijelom studiraju na Papinskim sveučilištima.
Adresar nadalje donosi abecednim redom imena, službe i podatke svećenika i redovnika na službi u Rimu i Italiji. Među njima rektori zavodâ, profesori, ispovjednici, generalni definitori, gvardijani, urednici, umirovljenici i drugi.
Adresar donosi i kontakte redovnica na službi i studiju u Rimu, adrese njihovih zajednica, te njihove službe kao i podatke o Diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i u Italiji nakon čega slijede podatci crkvenih institucija u Hrvata. U rubrici se donosi i kontakte Apostolskih nuncijatura u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Hrvatske biskupske konferencije i svih nadbiskupija i biskupija s njihovim biskupima, pomoćnim biskupima i onima u miru, sve biskupije u Bosni i Hercegovini te biskupije Bar, Kotor, Srijem i Subotica.
U Adresaru se također nalazi popis i kontakti bogoslovnih sjemeništa i malih sjemeništa u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, te u Subotici. Rubrika Crkva u Hrvata završava adresama crkvenih učilišta, Katoličkih osnovnih i srednjih škola i kolegija, uredništava filozofsko-teoloških časopisa, katoličkih novina, listova i revija, te katoličkih informativnih službi i religijskih programa.
Hrvatski rimski adresar obiluje također i kontakt podacima hrvatskih ustanova i udruga u Italiji, korisnim telefonskim brojevima i elektroničkim adresama koje mogu poslužiti za vrijeme boravka u Rimu.
Na stranicama Adresara, prije preglednog abecednog kazala osobnih imena, nalazi se i raspored misa u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, te raspored ispovijedanja na hrvatskome jeziku u bazilici Sv. Petra u Vatikanu.
(IKA)