Adresar je grafički oblikovao član Zavoda vlč. Tomislav Hačko, a u pripremi su sudjelovali još i vicerektor Marko Đurin, s. Ksenija Parag, te pitomci Zavoda. Svojim prilogom u troškovima tiskanja i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta

Po tradiciji, na kraju misnoga slavlja jesenskog susreta hrvatskih rimskih studenata i proslave spomendana sv. Nikole Tavelića, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu predstavljen je Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2016./2017. Adresar je predstavio član Zavoda don Franjo Frankopan Velić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Adresar je grafički oblikovao član Zavoda vlč. Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a u pripremi su sudjelovali još i vicerektor Marko Đurin, s. Ksenija Parag, te pitomci Zavoda: Miodrag Brkan, Siniša Jozić, Tomislav Kutleša, Zvonimir Mikulić, Matej Petrić i Ivan Popić. Svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Adresar ima tradiciju koja seže u 1974. godinu, a otada Zavod svake godine izdaje Hrvatski rimski adresar koji želi biti sredstvo međusobnog povezivanja hrvatske zajednice u Rimu i Italiji (poglavito akademske), kao i s Crkvom i njenim institucijama u domovini.

Predgovor je napisao preč. Bože Radoš, rektor Zavoda, koji je i odgovoran za izdavanje Adresara. Nakon Predgovora i popisa kraticâ, Adresar donosi podatke hrvatskih studenata, sveučilištâ na kojima studiraju, te specijalizaciju koju studiraju. U prvome dijelu naći ćemo osobne kontakte svećenika, redovnika i bogoslova na studiju u Rimu i Italiji, te adrese zavodâ, institutâ, novicijatâ i zajednicâ u kojima su smješteni. Potom slijedi popis hrvatskih studenata laika u Rimu – njih 17, koji najvećim dijelom studiraju na papinskim sveučilištima.

Adresar nadalje donosi imena, službe i podatke svećenika i redovnika na službi u Rimu i Italiji. Među njima rektori zavodâ, profesori, ispovjednici, generalni definitori, gvardijani, urednici, umirovljenici i drugi – svi poredani abecednim redom. Značajni dio Hrvatskog rimskog adresara donosi kontakte redovnica na službi i studiju u Rimu, adrese njihovih zajednica, te njihove službe.

Donosi i podatke o Diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i u Italiji te podatke o crkvenim institucijama u Hrvata. Također, Hrvatski rimski adresar obiluje i kontakt podacima hrvatskih ustanova i udruga u Italiji, korisnim telefonskim brojevima i e-adresama koje mogu poslužiti za vrijeme boravka u Rimu.

Na zadnjim stranicama, prije preglednog abecednog kazala osobnih imena, nalazi se i raspored svetih misa u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, te raspored ispovijedanja na hrvatskome jeziku u bazilici Sv. Petra u Vatikanu.
(www.sveti-jeronim.org)