U višenamjenskoj dvorani Croatica Kft.-a, u organizaciji Izdavačke kuće Croatica i Medijskoga centra Croatica, početkom prosinca 2015. godine predstavljen je Hrvatski kalendar 2016. Izdanje su, uz razgovor, predstavile glavna urednica štiva, ujedno i glavna urednica Medijskoga centra Croatica Branka Pavić Blažetin te novinarka spomenute medijske kuće Kristina Goher.

Pozivu se odazvalo mnoštvo znatiželjnih, među inima prvi tajnik Veleposlanstva Republike Hrvatske Berislav Živković, glasnogovornik hrvatske manjine u Mađarskome parlamentu Mišo Hepp, predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, ravnatelj Izdavačke kuće Croatica Čaba Horvath, voditelj HDS-ova Ureda Jozo Solga te, ne u posljednjem redu, lektor i autor pojedinih napisa Kalendara Živko Mandić.

Kalendari u životu Hrvata u Mađarskoj imaju dugu tradiciju izlaženja, koja se nastavlja i u ovome tisućljeću. Od 1991. do 1995. godine godišnjak izdaje Savez Hrvata u Mađarskoj, što poslije preuzima Zemaljska samouprava Hrvata u Mađarskoj, odnosno Hrvatska državna samouprava. Od 2000. godine ga tiska Izdavačka kuća Croatica, te od 2003. godine uređuje Branka Pavić Blažetin. Hrvatski kalendar 2016 potpisuje i uređivački odbor Stipan Balatinac, Bernadeta Blažetin, Timea Horvat, Kristina Goher i Luca Gažić, nakladnik je Čaba Horvath, ravnatelj Croatice, računalni slog Katalin Berencsi Zámbó, a kalendarij je priredila Eva Filaković. U godišnjaku, na dvjesto dvadeset i šest stranica, objavljeni su napisi autora Hrvata u Mađarskoj, o kulturnome, vjerskome, povijesnome, etnografskome, društvenom i političkome životu hrvatske manjine u Mađarskoj u 2015. godini, te osamdesetak stranica fotografskih prikaza prošle godine. Kako Hrvatski glasnik i Radio Croatica tako i Hrvatski kalendar traži i pokušava pronalaziti putove do najmlađih čitatelja. Tako kalendarijski dio godišnjaka krase najbolji ostvaraji Croatiadina 18. Nagradnog likovnog natječaja 2015 „Čarobni vrt“ i „Europa u dječjim očima“, što je uredila suradnica HDS-ova Ureda Eva Molnar Mujić, a grafički oblikovala Croaticina djelatnica Anna Kondor. Također su objavljeni i učenički radovi I. turnusa X. državnoga kampa hrvatskoga jezika i kulture 2015, u Pansionu Zavičaj, u Vlašićima na otoku Pagu, što je organizirala Hrvatska državna samouprava.

Hrvatski je kalendar najčitanije štivo Hrvata u Mađarskoj, govorimo često. No je li uistinu najčitanje ukoričeno izdanje Hrvata u Mađarskoj? Urednica Branka Pavić Blažetin smatra da jest. Po tome koliko se primjeraka naruči Hrvatskoga kalendara, zaista je najčitanije štivo Hrvata u Mađarskoj. Do dana kada je razgovor vođen, naručeno je 1997 Kalendara. Nijedna hrvatska knjiga ne tiska se u toj nakladi (od dvije do tri tisuće primjeraka godišnje), hrvatski se naslovi tiskaju najčešće u tristo primjeraka. Zahvaljujući i izdavaču Croatica Kft.-u, on neprekidno izlazi te s pomoću naručitelja, naših hrvatskih samouprava, on dospije u hrvatske domove. Hrvatski je kalendar ujedno i jedinstven medijski prostor Hrvata u Mađarskoj jer bilježi sve ono što se događa s nama ili oko nas. No koliko je hrvatska zajednica svjesna toga da Hrvatski glasnik i Radio Croatica, to jest Medijski centar Croatica, jesu glasila Hrvata u Mađarskoj i također bilježe događaje te zajednice, to je drugo pitanje. Također je upitno koliko osjećamo svojom dužnošću širiti Hrvatski kalendar. Ili jesmo li dužni? Urednica Pavić Blažetin istaknula je da smo dužni to raditi, jer ako nećemo mi raditi, to neće raditi nitko drugi. Posebno je naglasila kako Hrvat koji drži do sebe, treba biti pretplatnikom Hrvatskoga glasnika, bez obzira je li ga voli ili ne voli. Jer ako taj tjednik dolazi svakoga tjedna u njegovu kuću i njegovo dijete vidi kako on Glasnik vadi iz poštanskoga sandučića te je na njegovome stolu, to je zapravo dio odgoja, obrazovanja ili dio vezivanja uza zajednicu… a ista je priča i o Hrvatskome kalendaru.

Uređivanje godišnjaka započeto je u nikad težim uvjetima, jer na natječaju Fonda ljudskih potencijala Ministarstva ljudskih resursa izdanju je dodijeljeno tek sto tisuća forinti. Preostali dio tiskarskih troškova osigurava izdavač. Hrvatski kalendar 2016 prodaje se po tisuću forinti. Simbolična cijena, zar ne? Uspoređujući s cijenama knjižnoga tržišta današnjice i po cijeni i po tiraži trebamo biti ponosni na naše izdanje. Budući da se naslovi popularnijih autora tiskaju u tome primjerku, a cijena je jednoga romana ili pjesničke zbirke oko tri ili četiri tisuće, bez fotografija! I ne u posljednjem redu, autori su, kako volimo reći, „naši ljudi“.

Dragi čitatelju, ne preostaje Ti ništa drugo nego da ga naručiš, a ako ga već imaš u svojoj kućnoj knjižnici, da čitaš Hrvatski kalendar 2016, i da budeš pretplatnikom jedinoga tjednika Hrvata u Mađarskoj, Hrvatskoga glasnika.
(Hrvatski glasnik/Kristina Goher)