U Santiagu de Chile, u klubu Estadio Croata, predstavljen je CD za učenje hrvatskog jezika kroz pjesmu glazbenika Franca Ferrere Cvitanovića. Izdavanje CD-a financirano je iz sredstava dobivenih od Državnog ureda za Hrvate izvan RH, a autor je član Savjeta Vlade RH za Hrvata izvan domovine

U Santiagu de Chile, u klubu Estadio Croata, 23. rujna, predstavljen je CD za učenje hrvatskog jezika kroz pjesmu, koji je najvećim dijelom namijenjen djeci. Izdavanje CD-a financirano je iz sredstava dobivenih od Državnog ureda za Hrvate izvan RH. Svatko ga može dobiti besplatno, jer služi u didaktičke svrhe.

Učenje kroz zabavu svojim je kompozicijama osmislio renomirani glazbenik Franco Ferrera Cvitanović, koji iza sebe ima niz objavljenih albuma. Jedan od njih, u domeni disco rocka, bio je nominiran za najbolji u Čileu, a nagradu dodjeljuje Društvo novinara. Cvitanović trenutno snima svoj prvi CD s kompozicijama za klasičnu gitaru. U klubu Estadio Croata je zadužen za kulturu, a ondje je osnovao pjevačku skupinu, klapu i plesačku skupinu Nova Luka. Također, član je Savjeta Vlade RH za Hrvata izvan domovine. Nastupio je i u Splitu.

 

‘’Bio je to intenzivni višemjesečni rad, pun odricanja. Najveće mi je zadovoljstvo što znam da će to biti veliki poticaj hrvatskoj zajednici da sačuva hrvatski jezik’’, rekao je Franco i naglasio ’’ CD sadrži 100 hrvatskih riječi, te način kako se izgovaraju, što je dovoljno da bi osoba mogla obavljati osnovnu komunikaciju. Namjera je da to znanje bude poticaj za daljnje učenje hrvatskog jezika.’’

Kroz pjesme se uči kako pozdraviti, kako nešto naručiti u restoranu, kako se predstaviti. Tu još brojevi i mnogo toga drugoga.

Album se može naći na YouTubeu, pa se može naučiti izgovor i vidjeti kako se piše koja riječ. One su u zelenoj boji, ako se jednako izgovaraju na španjolskom jeziku. U crvenoj boji, ako ne.
(Branka Bezić Filipović)

Saludos (pozdravi)
Vamos de paseo (idemo u šetnju)
Restaurante (u restoranu)
La familia (u obitelji)
Mi abuelo (moj djed)
Los colores (boje)
Ser o estar (biti)
Los números (brojevi)
Los animales (životinje)
Antónimos (antonimi)