U auli Sveučilišta u Zagrebu predstavljena je zbirka „Dokumenti iz iseljeništva – Uloga hrvatskih intelektualaca u borbi za slobodnu Hrvatsku

U auli Sveučilišta u Zagrebu, 25. travnja, predstavljena je zbirka „Dokumenti iz iseljeništva – Uloga hrvatskih intelektualaca u borbi za slobodnu Hrvatsku.
O zbirci su, uz prisustvo rektora Sveučilišta u Zagrebu i predsjednice Saveza AMAC/AMCA društava, prof. dr. sc. Alekse Bjeliša i prof. dr. sc. Helene Jasne Mencer, govorili prof. emer. dr. sc. Marijan Šunjić, rektor Sveučilišta u Zagrebu u razdoblju od 1991. – 1998., prof. emer. dr. sc. Branko Kunst, osnivač AMACIZ-a (Almae Matris Alumni Chemicae Ingeniariae Zagrabiensis), prvog alumni društva na Sveučilištu u Zagrebu, doc. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Vladimir Benković, urednik Zbirke.
Zbirka sadrži dokumente koji predstavljaju rad AMCA-e Toronto u vrijeme Domovinskog rata i uspostave slobodne Hrvatske. Prikazana je opsežna korespondencija s kanadskom Vladom i Parlamentom, tiskanim medijima i TV postajama od 1990. do 1999. godine. U prilogu se nalaze i CD-i s kompletnim izdanjem časopisa ‘Gaudeamus’, u to doba jedinog hrvatskog glasila na engleskom jeziku na sjevernoameričkom kontinentu, kao i korespondencija s New York Timesom, tiskovinom poznatom po antihrvatskom stavu.
Vladimir Benković obnašao je dužnost prvog dopredsjednika AMCA-e Toronto u razdoblju od 1990. – 1999. i pobrinuo se da se dokumenti sačuvaju kao svjedočanstvo djelovanja hrvatskih intelektualaca u izgnanstvu.
(www.hkv.hr)

Inicijativni odbor Almae matris Croatiae alumni sastao se u Torontu 1989., a prvu godišnju skupštinu održao je u ožujku 1990. u nazočnosti dr. Šeparovića i prorektora dr. Vinka Škarića. Predsjednikom je postao dr. Ivo Hrvoić i ostao na tom položaju do 1995. Već iste godine pokreću hrvatski akademski građani iz Toronta časopis na engleskom jeziku “Gaudeamus” koji postaje glasilom svih istoimenih društava u Sjevernoj Americi. AMCA Toronto također pristupa radu Kanadsko-hrvatskoga kongresa.