Prisutni su pozvani u Blato na izložbu, degustaciju i proglašenje najbolje blatske lumblije u 2017. godini

U Hrvatskoj matici iseljenika – podružnica Dubrovnik, 17. listopada je upriličeno predstavljanje udžbenika i radne bilježnice “Hrvatski u srcu – udžbenik za hrvatsku nastavu u inozemstvu od 1.-4. razreda osnovne škole” autorice Dijane Ančić u izdanju Školske knjige i najava 6. Dana blatske lumblije, manifestacije koja se već treću godinu najavljuje i prezentira u Dubrovniku.
Kao domaćin svima prisutnima obratila se Maja Mozara, voditeljica HMI – podružnica Dubrovnik koja je izrazila zadovoljstvo nastavkom dosadašnje dobre suradnje sa ustanovom u kulturi Blatski fižuli i Turističkom zajednicom općine Blato.
Samu autoricu Dijanu Ančić, učiteljicu u OŠ Blato predstavio je ravnatelj Osnovne škole Blato i predsjednik Odbora općinskog vijeća općine Blato za međuopćinsku, međudržavnu i suradnju sa iseljenicima Tonći Padovan.
Autorica je potom predstavila udžbenik i radnu bilježnicu, za koje je naglasila da obiluju sadržajima iz hrvatske kulturne baštine pa se primjerice uz abecedu učenici upoznaju s prirodnom i kulturnom baštinom Republike Hrvatske. Uz sadržaje za učenje hrvatskog jezika, u udžbenik su integrirane i glazbena i likovna kultura te priroda i društvo. Udžbenik u potpunosti prati Kurikulum hrvatske nastave u inozemstvu.
Nakon predstavljanja udžbenika, prisutnima su se obratile Maja Šeparović i Ivana Sardelić kao predstavnice organizatora same manifestacije. Prisutne su pobliže upoznale a blatskom lumblijom, njenim značenjem i posebnostima te najavile nastavak programa 6. Dana blatske lumblije. Prisutne da im se pridruže u Blatu 28. listopada na izložbi, degustaciji i proglašenju najbolje blatske lumblije u 2017. godini.
(www.blato.hr)