U povodu Međunarodnog ljetnog festivala, u subotu 10. rujna 2016. godine u Wiesbadenu na informativnom štandu Hrvatske kulturne zajednice (HKZ-Wi) biti će predstavljeno posebno izdanje časopisa Riječ za 2016. godinu

Informativni štand predstavlja radnu grupu za samo-pomoć: Kultura kao životni oslonac (Kultur als Lebenshilfe).U organizaciji grupe za samo-pomoć Hrvatske kulturne zajednice, a koja je i od nedavno i Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu pozivamo članove i prijatelje da u razgovoru upoznaju ciljeve i sadržaj rada Zajednice na uzajamnoj pomoći. HKZ-Wi je jedna od rijetkih nekonfesionalni stranih organizacija u Njemačkoj koja je sa svojom ponudom podrške u zdravlju kao takva priznata od strane Gradskog povjerenstva za zdravlje (Gesundheitsamt) u Wiesbadenu. To priznanje uslijedilo je poslije višegodišnjeg rad u istraživanju vlastitih potreba članova zajednicu u migraciji. Vlastita ispitivanja su pokazala kako migranti imaju posebnu potrebu u ostvarivanju, ne samo svojih prava za zaštitu zdravlja, nego i posebne potrebe, a na koje kreativno kulturno stvaralaštvo može i treba dati odgovor.

Umjetničke instalacije poput radova Ive Cenkovčana na izložbi u povodu Dana zdravlja u Idsteinu 2009. ili program Progovori, a koji je HKZ-Wi, u suradnji sa poglavarstvom grada Idsteina na Taunusu, priredila na temu međunarodnog simpozij na temu – Žene u ratu. Predavanje Progovori!, u gradskoj knjižnici od 26. rujna 2012., bila je svojevrsna radionica na kojoj su predstavljen književni i znanstveni radovi o pristupu u književnosti i filmu prema seksualnom nasilju nad ženama u ratu. Zadaća umjetničkog djela je, da se ne zaboravi ono što žrtve ne mogu potisnuti u zaborav. Umjetnost ovdje služi kao medij ali i uputa – kako da se podnese nepodnošljivo i kako živjeti unatoč bolnom sjećanju?

Posebno težište uzajamne pomoči je isticanje postojeće vrijednosti tradicijske kuhinje koja u svom mediteranskom sadržaju nudi bolji odgovor industrijskom načinu prehrane karakterističnom po izobilju kalorija, brzoj hrani, crvenom mesu, zasićenim masnoćama i visokoj razini kolesterola u krvi. Mediteranska prehrana je potpuna suprotnost. Mediteranska hrana je od 2013. godine na službenom popisu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Među zemljama u kojima se nalazi hrana pod zaštitom su Grčka, Cipar, Italija, Španjolska, Portugal, Maroko i Hrvatska.
Posebno izdanje časopisa Riječ za 2016. godinu predstavlja tek jedan, možda i površan presjek rada Hrvatske kulturne zajednice u Wiesbadenu, ali ostaje putokaz dobre prakse za hrvatsko iseljeništvo.
Elektroničko izdanje posebnog izdanja časopisa Riječ (na njemačkom jeziku) nalazi se na portalu časopisa Riječ.
(Ivica Košak)