Predstavlja se znanstvena monografija Dušana Mlacovića koja se bavi srednjovjekovnom rapskom poviješću, posebice odnosima između rapskih plemića i pučana u 14. i 15. stoljeću

U kultnoj knjižari La Fenice u Trstu, 14. ožujka, održat će se predstavljanje znanstvene monografije Dušana Mlacovića “L’nobiltà e l’isola – caduta e ascesa della nobiltà di Arbe” (hrvatsko izdanje: Plemstvo i otok – Pad i uspon rapskoga plemstva. Knjigu će, uz autora Dušana Mlacovića, predstaviti Donata Degrassi sa Sveučilišta u Trstu, predavačica ekonomske i društvene povijesti srednjega vijeka i autorica brojnih znanstvenih radova o povijesti sjevernojadranskog prostora i Furlanije. Uz autora će se auditoriju obratiti i gradonačelnica grada Raba, prof. Rosanda Krstinić – Guščić.
Ovo predstavljanje knjige o rapskoj srednjovjekovnoj povijesti u Trstu prvo je u nizu predstavljanja talijanskog izdanja knjige. Na jesen 2013. slijedi njezino predstavljanje na Sveučilištu u Bolonji te u San Marinu – gradu partneru Grada Raba.
Predstavlja se znanstvena monografija koja se bavi srednjovjekovnom rapskom poviješću, posebice odnosima između rapskih plemića i pučana u 14. i 15. stoljeću. Knjiga je bila prvi put izdana 2008. na hrvatskom jeziku pod naslovom “Građani plemići : Pad i uspon rapskoga plemstva”, (Leykam international, 2008). U hrvatskoj historiografiji polučila je brojne pohvale zbog osebujnog stila i metodološke svježine. Izuzetno dobro bila je primljena na samome Rabu pa je njezino prvo izdanje bilo ubrzo rasprodano. Iste godine knjiga je izašla i na slovenskom jeziku pod naslovom “Plemenitost in otok”.
Uz financijsku potporu Grada Raba, Agencije za knjigu Republike Slovenije te Znanstvenog instituta Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani i Ministarstva za znanost, obrazovanje i sport Republike Hrvatske knjiga je zbog velikog zanimanja 2012. objavljena na engleskom i talijanskom jeziku, a izdano je i 2. ponovljeno i izmijenjeno hrvatsko izdanje. Za sljedeću godinu predviđeno je izdanje na njemačkom jeziku.
(MV Info)