Na predstavljanju dvojezičnog izdanja knjige Istvána Lokösa sudjeluju Jolán Mann, Dinko Šokčević, Sibila Petlevski, Antonija Stanišić i Csaba Horváth

U Memorijalnome prostoru Miroslava i Bele Krleže i na drugim mjestima u Zagrebu, od 2. do 7. srpnja, održat će se Festival Miroslav Krleža, ove godine posvećen Prvomu svjetskom ratu.
3. festival je svečano otvoren u srijedu, 2. srpnja na Krležinu Gvozdu, premijerom predstave U logoru (2. čin), u režiji Georgija Para i Marija Kovača.
U sklopu Festivala, u četvrtak, 3. srpnja u podne na Krležinu Gvozdu, održat će se i predstavljanje knjige Od Kaptola do Ludoviceuma mađarskoga komparatista Istvána Lokösa, autora brojnih kroatističkih radova vezanih uz opus Miroslava Krleže. Ova je knjiga monografske strukture, čija poglavlja obuhvaćaju Krležin život od rođenja do Prvoga svjetskoga rata.
Na predstavljanje knjige Istvána Lokösa Od Kaptola do Ludoviceuma, u suradnji s Mađarskim institutom u Zagrebu, sudjeluju: Jolán Mann, Dinko Šokčević, Sibila Petlevski, Antonija Stanišić i Csaba Horváth.
Dvojezično hrvatsko-mađarsko izdanje Od Kaptola do Ludoviceuma/A Kaptoltól a Ludovikáig (Hrvatska nacionalna svijest i doživljaj mađarstva u djelu Miroslava Krleže) trideseta je knjiga uglednoga komparatista Istvána Lőkösa, autora niza kroatističkih radova čiji se počeci vežu uz opus Miroslava Krleže. Knjiga je prvotno, prije sedamnaest godina, objavljena na mađarskom jeziku, a hrvatski je prijevod Melinde Ádám uz ponovno objavljivanje originala objavljeno u Budimpešti prošle godine u izdanju nakladnika Croatica.
Knjiga je razdijeljena na poglavlja, zapravo na pojedine studije koje se bave Krležinim životnim putem od rođenja do Prvoga svjetskoga rata, tj. od zagrebačke “zemljopisne i duhovne kolijevke”preko pečuškog i budimpeštanskog vojnog školovanja do njegovog odnosa s budimpeštanskim progresivnim društvenim krugovima. Posljednja dva poglavlja su usredotočena na mađarske segmente u dvama kapitalnim Krležinim djelima – u Baladama Petrice Kerempuha i u romanu Zastave.

Doznajte više o knjizi i autoru