Uz autoricu, knjige je predstavio Mladen Vuković, novinar-urednik na Radio Splitu, te prof. Ljubomir Gudelj, kustos u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika

Knjige ‘Hrvati u Argentini’ i ‘El cardenal Stepinac’ argentinske spisateljice hrvatskog podrijetla Carmen Vrljičak (Verlichak) predstavljene su 13. veljače u Muzeju grada Kaštela u Kaštel Sućurcu.
Uz autoricu, knjige je predstavio Mladen Vuković, novinar-urednik na Radio Splitu, te prof. Ljubomir Gudelj, kustos u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.
Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Gradske knjižnice Kaštela Renate Dobrić, autoricu Carmen Vrljičak pozdravila je i pročelnica Grada Kaštela za društvene djelatnosti Sandra Zokić, koja joj je uručila darove:kaštelansko maslinovo ulje i suvenire, dok je autoricu knjiga u ime splitske podružnice Hrvatsko-hispanskog društva pozdravio Milivoj Bratinčević.
Novinar Mladen Vuković je istaknuo kako je knjiga „Hrvati u Argentini“ kronika o Hrvatima koji su naseljavali Argentinu i ostavili duboki trag u toj zemlji.
„Sada u Argentini živi oko 250.000 potomaka hrvatskih iseljenika ali oni sve manje govore hrvatskim jezikom“, rekao je Vuković.
Za knjigu „El cardenal Stepinac“, Vuković je naglasio kako je prva knjiga o kardinalu Alojziju Stepincu na španjolskom jeziku.
„Među prvima tu je knjigu dobio sadašnji papa Franjo kojeg autorica Carmen Vrljičak poznaje još iz vremena dok je bio kardinal Sergi Bergoglio u glavnom argentinskom gradu Buenos Airesu,“ kazao je Vuković.
Autorica je dometnula kako je u lipnju prošle godine osobno papi Franji poslala svoju knjigu „El cardenal Stepinac“.
„Papa Franjo mi je vlastitim rukopisom poslao zahvalu za tu knjigu“, rekla je autorica Vrljičak i podsjetila kako je kardinal Sergio Bergoglio 1998. godine u Buenos Airesu služio misu za kardinala Stepinca.
„Kardinal Stepinac je vjenčao moje roditelje“, istaknula je Carmel Vrljičak, koja je rođena u Madridu, kamo su roditelji otišli nakon Drugog svjetskog rata i odatle odselili u Argentinu.
Kazimir Vrljičak, otac autorice, kako je rečeno na večerašnjem predstavljanju, rođen je 1914. godine u Kaštel Novome i bio je kulturni djelatnik, prevoditelj i diplomat.
U knjizi „Hrvati u Argentini“, kako je rečeno na predstavljanju, Carmen Vrljičak uz pomoć povijesnih izvora i svjedočanstava prikazuje kako i zašto su Hrvati doseljavali u Argentinu, kako su tamo živjeli, kojim su se poslovima bavili, a govori i o sudbinama ljudi nakon Drugog svjetskog rata.
„U ovoj knjizi imamo i dva svjedočanstva o Bleiburgu“, rekla je Vrljičak. Podsjetila je kako se u Argentini dulje od pola stoljeća svakog svibnja u jednoj crkvi održava komemoracija u znak sjećanja na bleiburšku tragediju.
„Hrvatski doseljenici u Argentinu nakon Drugog svjetskog rata nisu puno pričali o događajima iz domovine vodeći računa da ne opterete djecu, a neki su se i plašili, no patili su što nisu u Hrvatskoj a ta se patnja prenosi na djecu i unuke kao nostalgija”, rekla je Carmen Vrljičak.
Carmen Vrljičak školovala se u Buenos Airesu, gdje je diplomirala književnost i jezikoslovlje te je magistrirala na temi o Thomasu Mannu. Bila je sveučilišna profesorica latinskog jezika, suvremene kulture i španjolske književnosti, a kao novinar surađuje s dnevnikom „La Nacion“.
Do sada je napisala 12 knjiga i objavila ih u vlastitoj nakladničkoj kući „Krivodolpress“.
(Večernji list)