Među mnogobrojnim događanjima ističemo: Ruth Cerha čita iz svog romana “Bura”. Eine Geschichte vom Wind (Bura. Priča o vjetru) (Frankfurter Verlagsanstalt, 2015) i predstavljanje časopisa za kulturni život migranata hrvatskog podrijetla u Njemačkoj Riječ/ Das Wort

67. Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu održava se od 14. do 18. listopada 2015. godine. Hrvatska će i ove godine biti prisutna na Sajmu gdje će oko 20 hrvatskih nakladnika predstaviti svoju produkciju, a značajan dio programa bit će posvećen Feral Tribuneu. Ovogodišnji nastup organiziraju Ministarstvo kulture RH, udruga KURS iz Splita i književna agencija Sandorf iz Zagreba.
Dnevne novine iz Frankfurta “Frankfurter Rundschau”, uz financijsku potporu fondacije Allianz Kulturstiftung iz Berlina, uoči otvaranja ovogodišnjeg Sajma knjiga u Frankfurtu objavit će podlistak posvećen Feralu, u kojem će na njemačkom jeziku biti objavljeni ulomci iz knjige “Smijeh slobode” s kronološkim pregledom povijesti Ferala, te članci nekih od najuglednijih Feralovih novinara. Uz promocije knjige na hrvatskom štandu, na štandu “Frankfurter Rundschau” vodit će se razgovor o slobodi i satiri u vremenima ratova i nacionalizama.
U frankfurtskom muzeju Senckenberg Museum će u četvrtak, 15. listopada biti održana tribina na temu slobode satire i medija, a na istom mjestu u petak, 16. listopada tribina na temu “Svijet u stanju trajne krize: Što je Europa mogla naučiti od bivše Jugoslavije?“ poslije koje će dvojac Lucić-Dežulović izvesti satirično-glazbeni performans “Pjesmom i plesom kroz Euroslaviju“. Veliku pomoć organizatorima je oko prezentacije programskog dijela vezanog za Feral pružio Darko Vidovć iz Frankfurta.
Na hrvatskom štandu, održat će se i promocija romana “Bura”. Priča o vjetru austrijske autorice Ruth Cerha, a koja je organizirana u suradnji s izdavačem Frankfurter Verlagsanstalt. Čitatelji i kritika su oduševljeni novim romanom austrijske spisateljice koji se odigrava na jednom hrvatskom otoku na Sjevernom Jadranu. U romanu se vješto isprepliću priče o povijesti ovog otoka i o migracijama koje su nekadašnje stanovnike odvodile s otoka iz raznih razloga – osobnih, političkih ili ekonomskih, o novim nomadima-umjetnicima poput pripovjedačice, koja bježi iz Beča na otok u potrazi za samom sobom, ali i za ljubavlju, o buri i o mediteranskoj kuhinji.
Kao i prošle godina, a zbog iznimno dobrog odjeka i kasnije ostvarenih suradnji, drugog dana sajma održat će se domjenak za međunarodne izdavače, agente, pisce, prevoditelje i druge goste.
U subotu će se na hrvatskom štandu predstaviti časopis za kulturni život migranata hrvatskog podrijetla u Njemačkoj “Riječ – Das Wort”. Oko 20 hrvatskih nakladnika predstaviti će svoju produkciju u paviljonu 5.0 (štand D -117).

Detaljni program pod danima:

Četvrtak, 15. listopada, 2015.

Vrijeme: 12.00 – 13.00
Mjesto: Hrvatski štand, Halle 5.0 D117

Promocija knjige: “Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune” autora Borisa Pavelića
Sudjeluju: Osnivači i novinari Ferala Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić autor knjige “Smijeh slobode” Boris Pavelić
Moderacija: Danijel Majić (Novinar, Frankfurter Rundschau)
Prijevod: Alida Bremer

Vrijeme: 17.00 – open end
Mjesto: Hrvatski štand, Halle 5.0 D117

Happy Hour na hrvatskom štandu!
Domjenak za književne agente, nakladnike, pisce, prevoditelje i druge posjetitelje hrvatskog štanda

Vrijeme: 20.00 – 22.00

Mjesto: Bistro im Senckenberg Museum
Senckenberganlage 25

Tribina: Smije li se to? O slobodi satire i medija
Sudjeluju: Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Predrag Lucić i novinarka berlinskog Tageszeitunga (taz) Doris Akrap
Moderacija: Wolfgang Klotz (Direktor Central and Eastern European Online Library)
Prijevod: Alida Bremer

Petak, 16. listopada, 2015.

Vrijeme: 13.00 – 14.00
Mjesto: Hrvatski štand, Halle 5.0 D117

Promocija: Ruth Cerha čita iz svog romana “Bura”. Eine Geschichte vom Wind (Bura. Priča o vjetru) (Frankfurter Verlagsanstalt, 2015)
Moderacija: Alida Bremer

Vrijeme: 14.30 – 15.00
Mjesto: Štand dnevne novine Frankfurter Rundschau, Halle 3.1 Standnummer C48

Diskusija: Sloboda i satira u vremenima ratova i nacionalizama
Sudjeluju: Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić
Moderacija: Danijel Majić (novinar, Frankfurter Rundschau)
Prijevod: Alida Bremer

Vrijeme: 20.00 – Open End
Mjesto: Bistro im Senckenberg Museum
Senckenberganlage 25

Jedanput do Europe i natrag: Večer s Feralovcima

1) Diskusija: Svijet u stanju trajne krize: Što je Europa mogla naučiti od bivše Jugoslavije?
Sudjeluju: Michael Thoss (Direktor fondacije Allianz Kulturstiftung iz Berlina), Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić
Moderacija i prijevod: Alida Bremer

2) Pjesmom i plesom kroz Euroslaviju
Satirično-glazbeni performans Borisa Dežulovića i Predraga Lucića
Prijevod: Alida Bremer

3) Party mit DJ Semjuel

Subota, 17. listopada, 2015.

Vrijeme: 12.00 – 13.00
Mjesto: Hrvatski štand, Halle 5.0 D117

Riječ, Das Wort
Predstavljanje časopisa za kulturni život migranata hrvatskog podrijetla u Njemačkoj
Sudjeluju: Mirjana Erstić (književna znanstvenica), Luka Ilić (teolog), Ivica Košak (jedan od izdavača časopisa, predsjednik Hrvatske kulturne zajednice u Wiesbadenu), Ana Kramarić (glavna urednica časopisa Riječ)
Moderacija: Aleksandra Brnetić (novinarka)
(www.mvinfo.hr)