Kazalište Mala scena odlazi na gostovanje u Dansku i Švedsku s predstavom «Zašto baš ja?» Nositelj produkcije je kazalište Mala scena, a glumci odabrani na audiciji dolaze iz Hrvatske: Jakov Gavran, Mirel Huskić i Jan Novosel, sva trojica s diplomom Umjetničke akademije u Osijeku 

U ponedjeljak, 26. siječnja kazalište Mala scena odlazi na gostovanje u Dansku i Švedsku s predstavom «Zašto baš ja?» koja je praizvedena 18. listopada 2014. godine u kazalištu Landskrona u istoimenom gradu u Švedskoj.
Predstava će igrati u Kopenhagenu, a prva izvedba u srijedu, 28. siječnja bit će ujedno i danska premijera. Nakon Kopenhagena ekipa odlazi na nordijsku Burzu kazališta (showcase) koji se ove godine održava u gradu Horsensu, a kompanije čije predstave budu odabrane imaju mogućnost igranja predstava po svim nordijskim zemljama. Predstava je nastala kao produkcijska suradnja triju partnera iz Danske, Švedske i Hrvatske u razdoblju od svibnja 2012. do listopada 2014. godine.
Nositelj produkcije je kazalište Mala scena, a glumci odabrani na audiciji dolaze iz Hrvatske: Jakov Gavran, Mirel Huskić i Jan Novosel, sva trojica s diplomom Umjetničke akademije u Osijeku.
Hrvatska premijera predstave izvedena je u Maloj sceni 22. listopada 2014., a izvedbi je nazočila danska kraljica Margareta II. za vrijeme svog prvog službenog posjeta Hrvatskoj.
Autorski tim predstave čine idejni začetnik, redatelj i dramaturg Jacques S. Matthiessen, ujedno i umjetnički voditelj PTP kazališta za mladu publiku iz Kopenhagena, skladatelj je Claus Bo Carlsen, scenografi i oblikovatelji svjetla su Christian Q. Clausen i Petra Held, kostimografkinja je Hana Letica, koreografkinja Marlene Smith, likovno oblikovanje osmislio je Daniel Seferian Sies, fotografkinja Ana Šesto, a pomoćnica produkcije Tatjana Lisac.
Producentica danskog tima ovog iznimnog neverbalnog projekta za mladu publiku od 9 godina naviše je Karin Ahnfelt-Ronne, švedskog tima Hakan Person, a producentica hrvatskog tima i cjelokupnog projekta je Vitomira Lončar. Ovaj projekt sufinanciran je sredstvima dobivenim na javnim pozivima za projekte u kulturi Ministarstva kulture (trogodišnji program) i Grada Zagreba, koji podupiru i ovo gostovanje.
(T.B.)