HKD Napredak je u Kinu Theatre organizirao izvedbu kazališno-glazbene predstave “Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku” i predstavljanje knjiga “58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” i “Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele)”

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Busovači organiziralo je 13. veljače u Kinu Theatre izvedbu kazališno-glazbene predstave “Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku” u režiji Damira Markuša i Damira Plavšića, dragovoljaca i sudionika obrane Vukovara.

Ovom prilikom su ujedno predstavljene i njihove knjige “58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” i “Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele)”.

Damir Plavšić je Vukovarac koji se nakon druge godine fakulteta iz Zagreba vraća u Vukovar i priključuje obrani. Prošao je strahote logora Stajićevo, Niš i Sremska Mitrovica. Po završetku studija vraća se u Oružane snage gdje radi do umirovljenja. Knjiga “Bitka za Vukovar (Ne plači, moj dobri anđele)” njegova je druga knjiga nakon prvijenca “Zapisi iz srpskih logora”.

Knjiga završava posljednjom stranicom ratnog dnevnika koji je vodio njegov pokojni otac Ivan Zvonimir, vukovarski intelektualac i ratnik kojeg su ubili na Ovčari zajedno s 264 ranjenika. Damir Markuš, vukovarski dragovoljac i pripadnik HOS-a iz Kutine, borio se i preživio događanja na krvavom Sajmištu. Napisao je “58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca”, autentično svjedočanstvo bitke za Vukovar. Knjiga je pisana u prvom licu kao spomen na 27 poginulih suboraca iz njegove skupine od 58 ratnika.
(hkdnapredak.com)