Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji s temom „Mir i pomirenje – korak naprijed“ koja je u Banjoj Luci okupila predsjednike parlamenata Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, vjerske vođe iz BiH te neke europarlamentarce

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji s temom „Mir i pomirenje – korak naprijed“ koja je od 9. do 11. lipnja u Banjoj Luci okupila predsjednike parlamenata Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, vjerske vođe iz BiH te neke europarlamentarce.
Leko je u govoru naglasio kako se svim izbjeglicama mora omogućiti povratak u njihove domove, povratak imovine te egzistencijalna sigurnost. Dodao je kako se na prostor Republike Srpske od prijeratnih više od 200.000 Hrvata vratilo manje od 10 posto. – Bosna i Hercegovina je od posebnog značaja za Hrvatsku i zato nam je važno da bude stabilna i da svim njezinim konstitutivnim narodima i ostalim građanima bude zajamčena ravnopravnost, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora podsjetivši da RH ima ustavnu obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH. Naglasio je da su povratak i pomirenje najmanje što treba ostvariti. – Ako ne budemo učili iz prošlosti, nemamo prava nadati se boljoj budućnosti, naglasio je Leko.
Predsjednik Sabora posjetio je banjolučku džamiju Ferhadiju čija obnova još traje te Katolički školski centar i trapističku opatiju „Marija zvijezda“. U banjolučkom Banskom dvoru otvorio je izložbu „Nagrađena hrvatska arhitektura“.
(Hrvatski sabor)

Doznajte više