Josipović će održati predavanje na Sveučilištu Yale na temu “Politika i glazba”, a istoga dana navečer sastat će se s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku u Misiji RH pri UN-u

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović boravit će od 22. do 25. rujna u New Yorku gdje će sudjelovati na 69. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.
Prije početka Opće skupštine, predsjednik Josipović će u ponedjeljak održati predavanje na Sveučilištu Yale na temu “Politika i glazba”, a istoga dana navečer sastat će se s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku u Misiji RH pri UN-u.
U utorak, dan uoči početka Opće skupštine UN-a, otvara se summit o klimi, kojemu će nazočiti više od 140 predsjednika država i vlada, a na kojemu će, među ostalima, govoriti i hrvatski predsjednik. U srijedu se otvara Opća skupština na kojoj će predsjednik održati govor u četvrtak. Na zasjedanju će uz predsjednika sudjelovati i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.
Iako su tema Opće skupštine milenijski ciljevi razvoja, očekuje se da će je zasjeniti aktualna pitanja poput borbe protiv Islamske države, krize u Ukrajini i širenja ebole.
Hrvatski predsjednik također će sudjelovati na sastancima inicijativa “Global Education First” i „Partnerstvo za otvorenu vlast“.
Od bilateralnih sastanaka, zasad je potvrđen susret sa slovačkim predsjednikom Andrejem Kiskom, glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom te Al Goreom, bivšim potpredsjednikom SAD-a, a danas jednim od najvećih zagovornika borbe protiv klimatskim promjena.
(Ured predsjednika)