Predsjednik RH koji boravi u dvodnevnom radnom posjetu Bosni i Hercegovini obišao je Župu Srca Marijina te razgovarao s predstavnicima Hrvata koji žive na području Skopaljske Gračanice u središnjoj Bosni

Predsjednik Republike Ivo Josipović sastao se 9. travnja u Bugojnu s predstavnicima općinskih vlasti, političkih stranaka, vjerskih zajednica te s gospodarstvenicima istaknuvši kako je posebna pozornost bila posvećena upravo mogućoj gospodarskoj suradnji između dvije države.
Na području te općine 1991. godine živjelo je oko 16 tisuća Hrvata, što je bilo oko 34 posto ukupnog sastava stanovništva, a procjenjuje se da ih je nakon ratnih stradanja sada tamo tek trećina prijeratnog broja.
Uz razrješavanje sudbine nestalih u ratu, kako je istaknuo, u BiH ostaju otvorena i pitanja poput jednakopravnosti naroda, ali i očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta.
Na temelju sporazuma, potpisanog 2009., ove je godine trebala uslijediti provedba šeste faze tog projekta koja je podrazumijevala obnovu 150 povratničkih kuća. Ukupna vrijednost obe faze projekta pomoći povratnicima koju osigurava Hrvatska je oko deset milijuna kuna. 9. travnja 2014.
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji boravi u dvodnevnom radnom posjetu Bosni i Hercegovini obišao je Župu Srca Marijina te razgovarao s predstavnicima Hrvata koji žive na području Skopaljske Gračanice u središnjoj Bosni.
Do rata je župa brojala nešto manje od tri tisuće vjernika, a trenutačno ih je točno 923. Svo je hrvatsko stanovništvo protjerano 1993. godine, sve kuće su spaljene a 14 katoličkih groblja potpuno je devastirano. Unatoč toj činjenici povratak je počeo, no tek 1998., a u zadnje tri godine stalno je veći broj rođenih nego umrlih.
Iseljenici, njih oko tisuću i pol koji žive pretežito u Hrvatskoj, Kanadi i SAD-u, čvrsto su povezani sa starim krajem i pomažu članove obitelji koji su se tamo odlučili vratiti i nastaviti živjeti u Skopaljskoj Gračanici.
(HINA)

Opširnije o posjetu