Dvojica predsjednika posjetila su osnovnu školu “Matija Gubec” u vojvođanskom mjestu Tavankutu kako bi nazočila priredbi organiziranoj u sklopu 12. Dana Balinta Vujkova, te “Dana hrvatske knjige i riječi”, što je najveća književna manifestacija Hrvata u Vojvodini

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić susreli su se s predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini i Srbiji.
Predstavnici Hrvata u Vojvodini upoznali su dvojicu predsjednika s problemom zastupanja hrvatske manjine u skupštini Srbije, s nepostojanjem razmjerne zastupljenosti u državnim tijelima, diskriminacijom u pogledu financiranja i osiguravanja prostora za rad njihovih kulturnih ustanova. Ozbiljni problemi postoje i u sferi informiranja zbog opasnosti od gašenja medija koji emitiraju program na hrvatskom jeziku.
“Predsjednik Nikolić je od predstavnika hrvatske zajednice čuo o svim onim problemima koji ih tište … postignuti su i određeni dogovori i vjerujem da će Srbija učiniti sve što je moguće kako bi položaj hrvatske zajednice bio i bolji nego što je to bio do sada“, rekao je. “Istu obvezu naravno imamo i mi u Hrvatskoj u odnosu na srpsku zajednicu”, kazao je predsjednik Josipović.
Nakon sastanka predsjednik Josipović je istaknuo kako je s predsjednikom Nikolićem “otvoreno” razgovarao o svim problemima koje opterećuju Hrvatsku i Srbiju, a posebno o “odnosima naših država prema manjinskim zajednicama, prema hrvatskoj zajednici u Srbiji i srpskoj zajednici u Hrvatskoj”.
“Znamo za probleme koji postoje, ali smo zajedno konstatirali kako su manjinske zajednice naše bogatstvo, kako nas manjinske zajednice povezuju i kako zapravo poštujući prava naših manjina ništa ne gubimo već samo dobivamo”, rekao je predsjednik Josipović
“Moja je ocjena da smo danas u Tavankutu uživali… čuli smo što je dobro i što nije dobro. Mislim da je ne samo za građane Srbije i Hrvatske, za građane regije, nego i za cijelu Europu, izvanredan znak da Srbija i Hrvatska mogu iza sebe ostaviti sve ono što ih je dijelilo i razdvajalo i da mogu stvarati novu povijesti svojih naroda”, rekao je predsjednik Nikolić.
“Povezani smo, isprepleteni, bilo je tragičnih događaja u našoj prošlosti, neka ih ne bude više nikada”, rekao je predsjednik Nikolić, dodajući da “zahvaljuje predsjedniku Josipoviću što je učinio čast svojim posjetom Srbiji“.
Predsjednik Josipović u Tavankutu
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić posjetili su 17. listopada osnovnu školu “Matija Gubec” u vojvođanskom mjestu Tavankutu gdje žive pripadnici hrvatske manjine. Dvojica predsjednika u školi su se susrela s učenicima koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku.
Obraćajući se djeci tijekom školske priredbe, predsjednik Josipović je kazao da je zajedno s predsjednikom Nikolićem došao u Tavankut kako bi “odgovorili na jedno važno pitanje, a to je mogu li hrvatski i srpski narod zatvoriti neke nelijepe stranice povijesti”.
“Možemo li svoj djeci, i malim Hrvatima i malim Srbima i malim Mađarima, i svima malima pružiti sretno djetinjstvo i uspješnu budućnost”, upitao se predsjednik Josipović. “Vjerujemo da to možemo. Siguran sam da je i današnji dan znak optimizma, znak da sve ono ružno što se događalo, da se više nikada neće ponoviti”.
Dvojica predsjednika posjetila su školu kako bi nazočila priredbi organiziranoj u sklopu 12. Dana Balinta Vujkova, te “Dana hrvatske knjige i riječi”, što je najveća književna manifestacija Hrvata u Vojvodini.
Predsjednik Nikolić je kazao da su predsjednik Josipović i on odlučili “otvoriti stranicu knjige u odnosima između Srbije i Hrvatske, između hrvatskog i srpskog naroda, koju se dosad gotovo nitko nije usudio otvoriti”.
“To smo napravili zbog toga što želimo stvoriti našoj djeci novu budućnost, i ta budućnost mora biti neopterećena onime što smo doživljavali mi i naši stari”, rekao je predsjednik Nikolić.
(Ured predsjednika/Hina)