Predsjednik je nakon susreta s papom Franjom rekao je kako je Vatikan zadovoljan odnosima s Hrvatskom koja ispunjava sve potpisane ugovore, a pitanje odnosa mjesne Crkve i države dio je demokratskog života u Hrvatskoj

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nakon susreta s papom Franjom 10.rujna rekao je kako je Vatikan zadovoljan odnosima s Hrvatskom koja ispunjava sve potpisane ugovore, a pitanje odnosa mjesne Crkve i države dio je demokratskog života u Hrvatskoj.
“Papa ima vrlo dobru sliku o odnosima s Hrvatskom”, rekao je predsjednik Josipović, dodavši da u odnosima sa Svetom Stolicom nema nikakvih problema.
“Kad je riječ o odnosima između lokalne crkve i države, Papa zna da postoje određene rasprave o tome kako urediti pojedina pitanja, ali to je dio demokratskog života u Hrvatskoj”, rekao je.
Dijalog mjesne Crkve i države, kaže predsjednik Josipović, pitanje je o kojem je “potrebna rasprava, ne samo na relaciji Crkva – država, nego i unutar države. Različite političke opcije, različite socijalne grupacije, različito vide pojedina pitanja, a karakteristika je demokratskoga društva da se o njima otvoreno raspravlja”, drži predsjednik Josipović koji smatra da papa Franjo zagovara “otvorenu Crkvu” koja se ne želi uplitati u državne poslove.
“Papa je i u današnjem razgovoru i u dosadašnjim intervjuima naglasio kako vidi položaj Crkve u zajednici. Riječ je o otvorenoj Crkvi koja ne pretendira na klerikalizam ili na uplitanje u državne poslove”.
Hrvatski predsjednik kaže kako je s Papom razgovarao i o pitanjima obrazovanja i o dogovoru u vezi s vojnim ordinarijatom. “Vojni ordinarijat bio je u nekim promjenama koje proizlaze iz toga što se naša vojska poprilično smanjila, a to je vezano i uz raspoložive financije”, rekao je. “Mislim da se oko njegove organizacije našao kompromis”.
Predsjednik Josipović je s papom Franjom razgovarao o hrvatskome putu od “nove, u ratu nastale države do članstva u Europskoj uniji”, rekao je, ali i o teškoj gospodarskoj situaciji te o potrebi da država pomaže ugroženima.
“Rekao sam mu da imamo ozbiljne gospodarske probleme koje kriza nosi, posebice kad je riječ o siromaštvu ljudi, o potrebi da se država brine o onima koji su najslabiji”, kaže predsjednik Josipović.
Predsjednik Josipović koji će o politici i moralu u tranzicijskoj Hrvatskoj održati i predavanje u Vatikanu, ocjenjuje kako će ovaj Papa utjecati na jačanje morala u politici.
“Ovaj će Papa u međunarodnu politiku unijeti važnu novost, s njime će ojačati uloga etike i morala u međunarodnoj politici”, rekao je. “Govorili smo o vrijednostima poput pomirenja, suživota i pravednosti. On je usmjeren na pravednost, na međunarodne odnose koji se temelje na moralu, na nenasilju i pomirbi” rekao je predsjednik Josipović, “i upravo smo na tim temeljima govorili o situaciji u Hrvatskoj i regiji. Zajedno se zalažemo za pomirenje, za europski put cijele regije”.
I kardinal Bertone kojega će na dužnosti šefa vatikanske diplomacije za pet dana zamijeniti Pietro Parolin, izvrsno poznaje situaciju u Hrvatskoj i u regiji, rekao je predsjednik Josipović, a “vatikanska diplomacija trenutačno je veoma usmjerena na Bosnu i Hercegovinu i na njezin uspjeh na europskome putu. To podrazumijeva i uređenje njezinih ustavnih odnosa. Moram reći da mi je drago što potporu kakvu je imala Hrvatska, sada ima i Bosna i Hercegovina”, rekao je predsjednik Josipović.
(Ured predsjednika RH/Hina)