Predsjednik Josipović sastao se u Stalnoj misiji RH pri UN-u u New Yorku s hrvatskim iseljenicima s kojima je razgovarao o jačanju veza s domovinom i mogućnostima ulaganja u gospodarski razvoj Hrvatske

U organizaciji Galerije Ana Tzarev i hrvatske diplomacije u petak, 20. rujna je u New Yorku održan koncert koji je organiziran u čast prvog službenog posjeta Americi hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.
Talentirani hrvatski pijanist Jakov Bračić koji završava magisterij na glazbenom fakultetu Mannes College u New Yorku odsvirao je Studio di Rondo, kompoziciju koju je skladao predsjednik Josipović te djela Haydna, Chopina i Scriabina.
Predsjednik Josipović sastao se u petak navečer u Stalnoj misiji RH pri UN-u u New Yorku s hrvatskim iseljenicima s kojima je razgovarao o jačanju veza s domovinom i mogućnostima ulaganja u gospodarski razvoj Hrvatske. Vlasnik agencije Croatia Travels iz New Yorka, Boris Miketić, pitao je predsjednika kada će obnoviti zračne luke, koje pružaju prvi dojam stranim turistima kada dolaze u Hrvatsku.
Predsjednik se složio da je potrebno izgraditi nove hrvatske zračne luke za putnički ali i cargo promet, poručivši da će se to dogoditi brzo jer je to gospodarski prioritet. Bilo je pitanja i o izravnoj zračnoj vezi Amerike i Hrvatske i predsjednik se složio da ako ima ekonomske isplativosti odmah treba uvesti te linije. Doktor Slavo Dobrović, iseljenik koji ima probleme s ulaganjima u hotel Split početkom devedesetih zatražio je pomoć od Predsjednika te predložio da se kod povezivanja Hrvatske s njezinom brojnom dijasporom primjeni izraelski model kibuca.
Josipović je naglasio da nije siguran da je to najidealnije rješenje. Predsjednik je okupljenim iseljenicima rekao da je baš u New Yorku primijetio da neki iz druge generacije mladih Hrvata ne govore materinski jezik te pozvao izvandomovinske Hrvate da čuvaju nacionalni identitet u tuđini. „Svako dijete koje ima hrvatske korijene treba govoriti hrvatski jezik i tu je potreban veći angažman iseljeničke crkve, hrvatskih zajednica i diplomacije uz pomoć hrvatske države“. Govoreći o gospodarskom stanju u Hrvatskoj, Josipović je rekao da Hrvatskoj ne treba pomoć nego izravna ulaganja, strane i domaće investicije te pozvao iseljeništvo da unatoč nekim neugodnim iskustvima, pronađu svoj poslovni interes u domovini.
Predsjednik se složio da pad nataliteta predstavlja veliki problem u Hrvatskoj kao i preopterećenost mirovinskog sustava. Na pitanje iseljenika obnavlja li se Jugoslavija jer stalno u medijima piše o jugosferi, Josipović je odgovorio da „nema duhova ni babaroga, neka vas ne plaše, nitko u Hrvatskoj pa ni najljeviji krugovi nisu za obnovu Jugoslavije“. Ekonomsko povezivanje, poručio je Josipović, u kojem Hrvatska može imati koristi je uvijek dobrodošlo pa tako i sa Srbijom, Makedonijom i drugim zemljama iz bivše Jugoslavije ali nove Jugoslavije neće biti.
(Jadranka Jureško-Kero/VLM- Večernji list)

Doznajte više