Predsjednik Josipović zahvalio se vodstvu Hrvatske bratske zajednice na humanitarnim aktivnostima namijenjenim narodu u domovini kao i svemu što naraštaji Zajedničara čine na očuvanju hrvatske kulture i nacionalnog identiteta

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je 6. srpnja 2013. izaslanstvo Hrvatske bratske zajednice i Hrvatske matice iseljenika koje ga je upoznalo s održavanjem Tamburaškog festivala Kulturne federacije mladih Hrvatske bratske zajednice Amerike, od 5. do 7. srpnja u Zagrebu.
Hrvatska bratska zajednica najstarija je i najveća organizacija Hrvata u Sjevernoj Americi te predstavlja dobrotvorno društvo hrvatskog iseljeništva koje je i ovom prigodom narodu u domovini uručilo golemu donaciju. Glavni predsjednik Bernard M. Luketich predao je ček od 25.000 dolara Osmanu Kadiću, ravnatelju Klinike za dječje bolesti grada Zagreba iz Klaićeve ulice.
Usto, tijekom Domovinskog rata Hrvatska bratska zajednica dala je veliki doprinos, a ono čime se posebno diče je doprinos u očuvanju hrvatske kulture i glazbe, za što je ponajviše zaslužna Kulturna federacija mladih HBZ-a koja je osnovana 1966., a danas okuplja 40 tamburaških sastava, svirača, pjevača i plesača iz SAD-a i Kanade.
Predsjednik Josipović zahvalio se vodstvu Hrvatske bratske zajednice na humanitarnim aktivnostima namijenjenim narodu u domovini kao i svemu što naraštaji Zajedničara čine na očuvanju hrvatske kulture i nacionalnog identiteta.

Tekst: Vesna Kukavica