Predsjednik Josipović je u sklopu državnog posjeta Italiji boravio u mjestima Kruč, Silić i Mundimitar u južnoj Italiji u kojima živi oko 2.000 moliških Hrvata

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio je Hrvate u talijanskoj regiji Molise i ocijenio kako je ta 500 godina stara zajednica, koja je očuvala svoj jezik i tradiciju, važna poveznica između Hrvatske i Italije.
Predsjednik Josipović je u sklopu državnog posjeta Italiji boravio u mjestima Kruč, Silić i Mundimitar u južnoj Italiji u kojima živi oko 2.000 moliških Hrvata.
“Ovaj kraj gdje živi stara hrvatska zajednica, koja čuva svoj jezik i tradiciju, vrlo je značajan kao poveznica između Hrvatske i Italije”, rekao je predsjednik Josipović stanovnicima Kruča, 30-tak kilometara udaljenom od talijanske obale Jadranskog mora.
Izrazio je divljenje što je svoj nacionalni identitet, jezik i običaje sačuvala zajednica za koju se pouzdano ne zna iz kojeg je hrvatskog kraja stigla, a čiji pripadnici kažu da su došli “s one bane mora”.
“Sada kada smo geografski, politički i društveno blizu i kada su obje zemlje u EU-u nema razloga da se taj identitet još bolje ne čuva i njeguje”, rekao je predsjednik Josipović koji posebno važnim smatra prosvjetnu djelatnost na hrvatskom jeziku.
Hrvatski predsjednik, kojeg je u Kruču dočekao i predsjednik regije Molise Paolo di Laura Frattura, drži da će jadransko-jonska regija imati veću ulogu u europskoj politici i da bi gospodarsko i prometno povezivanje toga područja mogao puno značiti za Molise i tamošnje Hrvate.
(Ured predsjednika/Hina)