Hrvatski predsjednik odlikovao je Marijana Bušića, osnivača tvrtke Potomac i njezina brenda Croata te ustanove Academia Cravatica, Redom Danice hrvatske, s likom Marka Marulića, za njegove osobite zasluge u promicanju identiteta, ugleda i prepoznatljivosti Republike Hrvatske u svijetu

Tvrtka Potomac i njezin brend Croata te neprofitna ustanova Academia Cravatica dobile su još jedno veliko priznanje. Predsjednik RH Ivo Josipović odlikovao je Marijana Bušića, osnivača tih institucija, za njegove osobite zasluge u promicanju identiteta, ugleda i prepoznatljivosti Republike Hrvatske u svijetu.
Utemeljivši projekt Hrvatska – domovina kravate još davne 1989. godine, Marijan Bušić pokrenuo je i s brojnim interdisciplinarnim timovima uspješno realizirao niz projekata, kojima je ostvarena promocija hrvatskoga identiteta i Hrvatske u dosad neviđenim svjetskim razmjerima. Svoju viziju nije ostvarivao samo kulturološkim projektima i znanstvenom argumentacijom, već i kreiranjem novog proizvoda hrvatske kravate i drugih proizvoda Croata.
Njegovu autorsku instalaciju „Kravata oko pulske Arene“, izvedenu 18. listopada 2003., vidjelo je putem svjetskih TV postaja više od milijardu ljudi, a povjesničar umjetnosti Ive Šimat Banov ocijenio je tu instalaciju s kravatom oko antičkog amfiteatra „najambicioznijim i najosmišljenijim konceptom i projektom promocije hrvatskoga identiteta“. Hrvatsko podrijetlo kravate danas je činjenica koju navode svjetske enciklopedije, nezaobilazna vrijednost diplomatske i turističke promidžbe Hrvatske. Godine 2008., to je potvrdio i Hrvatski sabor, jednoglasnom odlukom saborskih zastupnika o proglašenju 18. listopada „Danom kravate u RH“. U vrlo kratkom razdoblju promijenila se percepcija Hrvatske u svijetu: od slabo poznate zemlje, postala je prepoznatljiva kao kulturna europska zemlja, domovina kravate.
Tako se krajem 20. stoljeća kravata „vratila kući“, u Hrvatsku, svom povijesnom ishodištu. „Dosad u svjetskim razmjerima nije zabilježen slučaj tako uspješnog rebrendinga jedne zemlje, kakav se dogodio s kravatom, koja je u svega dvadeset godina simbolički vraćena Hrvatskoj“, ocijenio je Luka Mjeda, direktor Centra za dizajn Hrvatske gospodarske komore.
Predsjednik Ivo Josipović 12. prosinca odlikovao je Marijana Bušića, osnivača tvrtke Potomac i njezina brenda Croata te ustanove Academia Cravatica, Redom Danice hrvatske, s likom Marka Marulića, za njegove osobite zasluge u promicanju identiteta, ugleda i prepoznatljivosti Republike Hrvatske u svijetu.
(tajnistvo@croata.hr)