Mještani Lupaka, Klokotića i Karaševa, a u svako od njih su pristigli i Hrvati iz okolnih hrvatskih mjesta Vodnika i Ravnika te Nermiđa i Jabalča – putem svojih predstavnika i kao jedinstvena etnička hrvatska skupina – uz zvonjavu crkvenih zvona i aplauz – dočekali su Josipa Leku

Mala je hrvatska zajednica u Rumunjskoj, 11. svinja je toplo dočekala predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leku.
Mještani triju mjesta – Lupaka, Klokotića i Karaševa, a u svako od njih su pristigli i Hrvati iz okolnih hrvatskih mjesta,Vodnika i Ravnika te Nermiđa i Jabalča – putem svojih predstavnika i kao jedinstvena etnička hrvatska skupina – uz zvonjavu crkvenih zvona i aplauz – dočekali su Josipa Leku.
Tako su ispred crkve Svetog Mateja u Lupaku visokog gosta i sve članove izaslanstava dočekali knez Marjan Vlasić, svećenik Marjan Tinkul, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj i predstavnik u Savjetu Vlade Republike Hrvatske Petar Hategan, počasni predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj Ivan Birta, niz drugih predstavnika i vijećnika, djeca u narodnoj nošnji i mnogobrojni mještani.
Jednako tako dirljivo bilo je i u Klokotiću, gdje se doček odvijao ispred mjesne crkve Imena Marijina. Domaćin i su gosta ponudili s kruhom i solju, a članovi KUD-a Klokotić priredili lijep umjetnički program.
U Klokotiću se predsjedniku Sabora, kao i svima prisutnima, obratio i Petar Hategan. Sama pak činjenica da se više od 66% Hrvata od ukupno 156 ispitanih opredijelilo za hrvatski jezik i rimokatoličku vjeroispovijest kao najznačajnije elemente hrvatskog identiteta, što pokazuje nedavno provedena sociološka studija, opravdava svaku pomoć Hrvatima u Rumunjskoj da ustraju u očuvanju hrvatskog identiteta, istaknuo je Hategan. Uz zahvalnost hrvatskoj veleposlanici u Rumunjskoj Andreji Gustović-Ercegovac i djelatnicima Veleposlanstva RH u Bukureštu, pozdravio i rumunjsko izaslanstvo predvođeno državnom tajnicom Lazikom Enikőm Katalin te se zahvalio županu Karaš-severinske županije Silviu Hurduzeu.
U mjesnoj je osnovnoj školi sve prisutne pozdravio Marjan Lukačela sa svojim kolegama te s učenicima!
Mještani Karaševa, predvođeni svojim knezom Miljom Radanom, također su pozdravili visokog gosta. Sa scene Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj obratili su se predstavnici lokalne vlasti, Silviu Hurduzeu, župan Karaš-severinske županije, i Mihai Stepanescu, gradonačelnik obližnje Rešice, državna tajnica Laziko Enikő Katalin te na koncu Josip Leko, predsjednik Hrvatskoga sabora.
Uz predsjednika Sabora za vrijeme posjeta Hrvatima u Rumunjskoj bio je Slobodan Đureć Gera, predstavnik Hrvata u rumunjskom saboru, koji se u Karaševu također obratio nazočnima.
Kako smo gotovo svi rođeni u Rumunjskoj, ne možemo drukčije nego poštivati narod i zemlju u kojoj živimo te pridonoseći njezinoj pozitivnoj slici u unutrašnjosti i svijetu te blagostanju njezinih građana, dokažemo i dalje spomenutu lojalnost. A kako ćemo to najbolje ostvariti, ako ne osviještenjem naše hrvatske etičnosti i svega onoga što nas čini Hrvatima – učenjem hrvatskoga jezika, očuvanjem i prenošenjem običaja, tradicije, kulturnog bogatstva, poznavanjem hrvatske kulture, življenjem vrijednosti i učenja rimokatoličke vjeroispovijesti, otvorenošću prema različitim i željom da se drugoga i sve ono što on predstavlja upozna i s njim u miru i slozi nadalje živi. Na taj ćemo način opravdati ukazano povjerenje i dodijeljenu ulogu mosta između dviju zemalja – Republike Hrvatske i Rumunjske.

Tekst: Petar Hategan