Hrvatska je neusporedivo bolja, demokratskija i perspektivnija zemlja danas nego je to bila 2000., a pogotovo 1990. godine, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na radnom doručku s veleposlanicima zemalja Europske unije, priopćio je Ured predsjednika Sabora.

Leko je na radnom doručku u zagrebačkom hotelu Double Tree by Hilton, gdje je organizirao Ured veleposlanstva Litve – zemlje koja trenutačno predsjedava Unijom, održao uvodno obraćanje veleposlanicima. Podsjetio je pritom na put koji je Hrvatska prešla od proglašenja neovisnosti, Domovinskog rata preko demokratizacije zemlje i prilagodbe društva europskim standardima do konačnog punopravnog članstva u EU.

Hrvatska je neusporedivo bolja, demokratskija i perspektivnija zemlja danas nego je to bila 2000., a pogotovo 1990. godine, rekao je Leko.

Istaknuo je da taj put nije gotov i da je potrebno nastaviti provoditi reforme. Izrazio je uvjerenje da će pristupanje Europskoj uniji Hrvatskoj otvoriti nove mogućnosti.

“Siguran sam da će budućim generacijama biti bolje”

Bez obzira na to hoće li mojoj generaciji biti bolje, siguran sam da će budućim generacijama biti bolje zbog članstva Hrvatske u Uniji, zaključio je Leko dodavši kako vjeruje u sposobnosti Hrvatske, vrijednosti EU i u budućnost Unije.

Leko je potom odgovarao na pitanja veleposlanika zemalja EU-a. Između ostalog, zanimali su ih detalji nedavnog službenog posjeta saborskog izaslanstva Azerbajdžanu, poglavito kad je riječ o energetskoj suradnji s tom državom, zatim odnosi Hrvatske sa zemljama jugoistočne Europe, kao i problemi hrvatskog gospodarstva te nova uloga Sabora u nadzoru odluka Vlade u području europske politike.
(Hrt)