Hrvatski predsjednik odlikovao je Mladena Bajića, Tonina Piculu, Davora Ivu Stiera, fra Bonu Zvonimira Šagija te splitski veslački klub “Gusar”. Na svečanosti u Uredu predsjednika, predsjednik Josipović je istaknuo kako odlikovani simboliziraju poštenje, ekumenizam, suradnju i uspjeh

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović odlikovao je, u prigodi prve obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji: Mladena Bajića, Tonina Piculu, Davora Ivu Stiera, fra Bonu Zvonimira Šagija te splitski veslački klub “Gusar” i poručio kako ih povezuje doprinos koji su dali europejstvu u Hrvatskoj i vjera u europsku Hrvatsku.
Na svečanosti u Uredu predsjednika 30. Lipnja, predsjednik Josipović je istaknuo kako odlikovani simboliziraju poštenje, ekumenizam, suradnju i uspjeh.
Bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske u području pravosuđa , borbe protiv korupcije i doprinosa ulasku u Europsku uniju. SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula te HDZ-ov eurozastupnik Davor Ivo Stier su Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovani za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske kao izabrani članovi Europskog parlamenta te pokrenutih zajedničkih političkih inicijativa na osnovi političkog dijaloga i konsenzusa.
Veslački klub “Gusar” slavi 100 godina postojanja, a odlikovan je Poveljom Republike Hrvatske za izniman doprinos u promociji veslačkog sporta u Hrvatskoj i svijetu.
Fra Bono Zvonimir Šagi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i njeno promicanje u Hrvatskoj i svijetu, promicanje socijalnog nauka i ekumenizma.
Fra Šagi je zahvalio u ime odlikovanih te kazao kako Hrvati u EU moraju sačuvati svoj identitet i unijeti one vrijednosti koje su sačuvane u tradiciji hrvatskog naroda, a istovremeno do izražaja mora doći i multikulturalnost Europe.
(HINA)