Predsjednica će posjetiti mjesta Aquavivu, Collecroce/Kruč, Tavennu/Tavelu, San Felice/Filić, Montemitr/Mundimitar u gdje će se, osim s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine, susresti i s gradonačelnicima i čelnicima cijele regije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u utorak i srijedu, 29. i 30. lipnja, u dvodnevnom službenom posjetu Italiji, zemlji koju upravo potresa teška politička kriza, i sastati se tamošnjim državnim vrhom i obići moliške Hrvate.
Predsjednica dolazi u Italiju na poziv talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle koji je bio u službenom posjetu Hrvatskoj u travnju 2015. godine, u jeku migrantske krize. Grabar-Kitarović najavila je tada konkretnu pomoć Italiji, prvoj na udaru ilegalnih imigranata, u vidu slanja jednog brod u Sredozemlje.
Osim o potrebi rješavanja uzroka ilegalne imigracije kako bi se izbjegle nove humanitarne katastrofe na moru, Grabar-Kitarović i Mattarella usuglasili su se u potrebi širenja Europske unije.
Službeni posjet Italiji predsjednica Grabar-Kitarović započet će u utorak u Kvirinalskoj palači u Rimu, rezidenciji talijanskog predsjednika.
Drugog i završnog dana posjeta, u srijedu, predsjednica će posjetiti moliška mjesta Aquavivu, Collecroce/Kruč, Tavennu/Tavelu, San Felice/Filić, Montemitr/Mundimitar u gdje će se, osim s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine, susresti i s gradonačelnicima i čelnicima cijele regije.
Prema podacima talijanskog državnog statističkog zavoda (ISTAT), u moliškoj provinciji Campobasso 2001. godine živjelo je dvije tisuće Hrvata. (Hina)