Predsjednica će sudjelovat na svečanom otvorenju Slovačko-hrvatskog gospodarskog foruma te će se susrest s predstavnicima hrvatske zajednice. U Banskoj Bistrici će joj na Sveučilištu „Matej Bel“ biti dodijeljen počasni doktorat

Na poziv predsjednika Slovačke Republike Andreja Kiske, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravit će 9. i 10. prosinca u službenom posjetu Slovačkoj Republici.
Tijekom službenog posjeta, predsjednica Grabar-Kitarović će se u Bratislavi osim sa svojim domaćinom, predsjednikom Kiskom, susresti i s predsjednikom Vlade Robertom Ficom te Peterom Pellegrinijem, predsjednikom Parlamenta Slovačke Republike. Razgovarat će o bilateralnim odnosima dviju zemalja, s posebnim naglaskom na jačanje gospodarskih odnosa te položaj nacionalnih manjina u obje države. Isto tako, bit će riječi i o aktualnim europskim i svjetskim pitanjima.
U kontekstu slovačkog predsjedavanja Europskom unijom u drugoj polovici 2016. godine, razgovarat će se o proširenju EU na područje Jugoistočne Europe. Tema razgovora bit će i srednjoeuropska suradnja u sklopu Višegradske skupine i inicijative „Jadran-Baltik-Crno more“.
Isto tako, Predsjednica će sudjelovat na svečanom otvorenju Slovačko-hrvatskog gospodarskog foruma te će se susrest s predstavnicima hrvatske zajednice.
U sklopu službenog posjeta, predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Trnavu gdje će obići trnavsku crkvu Sv. Ane gdje se čuvaju kosti košičkih mučenika među njima i sv. Marka Križevčanina koji je djelovao u Trnavi.
Predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će i Bansku Bistricu gdje će na Sveučilištu „Matej Bel“ održati predavanje pod nazivom „Sadašnji europski i svjetski izazovi: Perspektiva iz južne Srednje Europe“. Tom prilikom, Predsjednici bit će dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta.
(predsjednica.hr)