Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala im je Dan neovisnosti te zahvalila na trudu koji ulažu u očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika i kulture

U sklopu službenog posjeta Mađarskoj, Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović 8. listopada susrela se u Budimpešti s djecom i učenicima Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma.
Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala im je Dan neovisnosti te zahvalila na trudu koji ulažu u očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika i kulture.
Osvrnuvši se na jučerašnje razgovore s predsjednikom Mađarske, predsjednikom Vlade te predsjednikom Nacionalne skupštine, hrvatska predsjednica kazala je kako je upravo hrvatska zajednica u Mađarskoj bila jedna od jako bitnih tema razgovora. Naglasila je kako hrvatska zajednica u Mađarskoj ima slobodu čuvanja svojih nacionalnih prava i njegovanja nacionalnog identiteta, ali kako je potrebno da se ta prava još više osnaže.
Kazala je kako su Mađarska i Hrvatska dvije prijateljske zemlje, čija su dva naroda stoljećima živjeli u istoj državi. „Nije samo povijest ta koja nas toliko povezuje. Povezuje nas budućnost, a budućnost činite vi. Vi ste budući lideri ovdje u Mađarskoj, a možda neki i u Hrvatskoj, ako se odlučite vratiti“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.
Nakon posjeta Budimpešti, predsjednica Grabar-Kitarović sudjelovat će na sastanku šefova država Višegradske skupine u Balatonfüredu.

Fotogalerija