Predsjednica Grabar-Kitarović odlazi na istok Hrvatske, odnosno u Vukovar u koji će privremeno izmjestiti svoj ured te tamo 15. siječnja, održati i prijam u prigodi obilježavanja uspješne mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odlazi na istok Hrvatske, odnosno u Vukovar u koji će privremeno izmjestiti svoj ured te tamo u petak, 15. siječnja, održati i prijam u prigodi obilježavanja uspješne mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
Svoj boravak predsjednica počinje odavanjem počasti svima koji su svoj život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku kod Križa na ušću Vuke u Dunav, a nakon toga će svečanim dizanjem zastave ispred zgrade Vukovarsko-srijemske županije biti otvoren njezin privremeni Ured, potvrđeno je Hini s Pantovčaka.
Ovo je treći put da Predsjednica izmješta svoj ured izvan Zagreba. Ured je, naime, tijekom ljeta bila izmjestila u Split i Puu.
Grabar-Kitarović sastala se s čelnim ljudima Vukovarsko-srijemske županije te tamošnjih gradova i općina. Razgovarala je i s nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem, rektorom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Željkom Turkaljem i dekanom Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru Mirkom Smoljićem.
Slijedi posjet Udruzi osoba s invaliditetom “Bubamara” kojoj će predati ček s novcem prikupljenim u donatorskoj večeri održanoj u Chicagu prilikom njezinog nedavnog radnog posjeta SAD-u, te posjet vinkovačkoj Udruzi hrvatskih brojnih obitelji “8+”.
U petak, 15. siječnja, predsjednica će najprije održati sastanak s ratnim zapovjednicima Vukovara. Nakon toga posjetit će udrugu Osijek Software City čiji su članovi početkom 2012. pokrenuli projekt kojim gradske IT tvrtke djeluju prema lokalnoj zajednici, a posjetit će i Luku Vukovar, najvećeg i ovlaštenog koncesionara na lučkom području Vukovara koji se jedini bavi prekrcajem generalnih i rasutih tereta.
Slijedi prijam u prigodi obilježavanja uspješne mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kojem će nazočiti predstavnici diplomatskog zbora, sudionici procesa mirne reintegracije, predstavnici državnog i političkog vrha te političkog života Vukovarsko-srijemske županije.
U subotu, 16. siječnja, hrvatska predsjednica obići će Memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata, a zatim se u Otoku sastati s gradonačelnikom Josipom Šarićem i posjetiti tvornicu Furnir, tvrtku osnovanu kao greenfiled investiciju, koja proizvodi furnir od 2011. godine.
(www.vecernji.hr)